|
16:39
Den Haag | Maghrib
gebedstijdMiddel 13gebedstijd
Middel 7
06:26
Middel 6
08:28
Middel 5
12:41
Middel 2
14:20
Middel 4
16:39
Middel 3
18:35
Alle gebedstijden
Geleerden zijn geen psychiaters of therapeuten

Ik gaf eens een lezing. Ik meen in de zomer van 1999 (of 2000?). Tijdens de vraag- en antwoordsessie stelde iemand mij een vraag over depressie.

Alhoewel ik me niet precies herinner wat ik antwoordde (alle lof zij Allah dat de lezing niet was opgenomen), was het iets in de trant van ‘als een persoon een sterke mate van Imaan (geloof) heeft, zal hij niet in depressie raken’ om vervolgens de vraag te ‘beantwoorden’ door te bespreken hoe Imaan te versterken is.

Ik had het verkeerd. Heel erg verkeerd.

Depressie is echt. En ja, geloof, familie, vrienden en veel andere factoren kunnen helpen, maar garanderen op zichzelf staand niet dat een depressie voorkomen kan worden.

Mensen die zich jaren hebben gespecialiseerd in islamitische studies (zoals ondergetekende), daar wordt veelal door de massa naar opgekeken en van verwacht elk probleem op te kunnen lossen. Echter dient zowel de vraagsteller als de ondervraagde hun expertise te kennen. Ik heb tien jaren gestudeerd in één van de meest strikte instituten ter wereld. Ik heb verschillende disciplines gestudeerd en honderden werken gelezen. Niet één keer werd het onderwerp van begeleiding besproken (en ik suggereer niet dat elke seminar het zou moeten bespreken, maar dit zou wel fijn zijn).

Het is standaard dat geestelijken worden bevraagd over wettelijke of theologische zaken. Vraag hen over een vers dat je niet begrijpt, een overlevering of een wetsoordeel.

Echter, en ik zeg dit luid en duidelijk, de gemiddelde geleerde is niet gekwalificeerd om een gezinsadviseur te zijn, noch een huwelijkstherapeut of een psychiater die je kan helpen met OCD, depressie, mentale trauma’s, seksueel misbruik, problemen met bepaalde stoffen, en een hoop andere zaken waarvoor zij niet getraind zijn mee om te gaan.

Dus alsjeblieft, als je hulp nodig hebt, ga dan naar een getrainde persoon. Jazeker, familie, vrienden en je lokale imam kunnen in sommige situaties een secundaire ondersteuning zijn (en dit kan per casus verschillen), maar realiseer je dat de eerste persoon die jij dient te zien als je kampt met een depressie een getrainde therapeut is. En niet iemand met een mooie Koranrecitatie of iemand die een geweldige academische lezing over de Islam kan geven.

De Koran vertelt ons (interpretatie van de betekenis):

“Waarlijk, met het ongemak komt gemak. Waarlijk, met het ongemak komt gemak.”

(Soerat ash-Sharh: 5-6)

“En dood julliezelf niet. Voorwaar, Allah is Meest Genadevol voor jullie.”

(Soerat an-Nisaa’: 29)

Moge Allah ons helpen om elke strijd van ons te overwinnen en moge Hij ons vergeven voor onze fouten en zonden.

Sheikh dr. Yasir Qadhi