|
06:35
Den Haag | Fadjr
gebedstijdMiddel 13gebedstijd
Middel 7
06:35
Middel 6
08:34
Middel 5
13:01
Middel 2
14:51
Middel 4
17:13
Middel 3
19:06
Alle gebedstijden
Gezamenlijk offeren

Het is niet toegestaan om de kosten voor het offeren van een schaap te verdelen onder de gezinsleden. Dat de zoon, dochter en vader allemaal een deel bijdragen om zodoende de prijs te betalen voor het offeren van een schaap is niet toegestaan. Imam an-Nawawie zegt hierover: “Ze zijn het er unaniem over eens dat het niet toegestaan is om te delen in een schaap.”

(Sharh Moeslim)

Het bovenstaande kan opgelost worden door als zoon of dochter een geldbedrag te schenken aan de vader. Zodra hij dit geldbedrag heeft verkregen wordt dit gezien als zijn bezit en hiermee kan hij dan vervolgens een offerdier aanschaffen. Op deze wijze worden ook de kinderen beloond. Aboe Ayyoeb al-Ansaarie zegt: “Men was gewoon om een schaap te offeren namens zichzelf en zijn gezin. Zij aten hier vervolgens van en gaven anderen ervan te eten.”

(at-Tirmidhie)

Het is dus niet toegestaan om te delen in de prijs, wel in de beloning. Eén schaap volstaat voor één persoon en zijn gezinsleden. Maar wie worden gezien als zijn gezinsleden? Volgens Imam Maalik zijn dit degene die men verplicht is te onderhouden en bij hem wonen, ongeacht of het veel of weinig (in aantal) zijn.

Sheikh Ilyas El Yousfi

 

Zie ook: Delen in het offeren

 

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter