|
06:27
Den Haag | Fadjr
gebedstijdMiddel 13gebedstijd
Middel 7
06:27
Middel 6
08:24
Middel 5
13:03
Middel 2
15:02
Middel 4
17:27
Middel 3
19:17
Alle gebedstijden
Vrijdagpreek: Terreuraanslag in Nieuw-Zeeland

Je oogst wat je zaait

Ieder weldenkend mens is vandaag verslagen. Verslagen vanwege hetgeen wat in Nieuw-Zeeland is gebeurd. Monsters die zich hebben ontdaan van alle menselijke normen en waarden. Monsters die op een heilige dag gebedshuizen zijn binnengedrongen en zich hebben vergrepen aan biddende moslims. Terwijl deze dag voor moslims als een feestdag geldt; een dag van vrede, rust, bezinning en verbinding.

Natuurlijk rijst nu de vraag waar dit vandaan komt? Maar dit is geen verrassing. Wat vandaag is gebeurd in Nieuw-Zeeland is geen verrassing. Als je jarenlang anti-islam sentimenten zaait, dan breekt er een dag aan waarop je moord en verderf oogst: Moord op moskeeën die jaren worden afgeschilderd als bolwerken van radicalisering en extremisme, moord op moslims die jaren worden weggezet als gevaarlijk, onmenselijk en anti integratief, moord op een voltallige samenleving die de andere kant opkeek toen het kwaad in wording was, …

Wat verwacht je van een voortdurend proces van het criminaliseren, demoniseren en problematiseren van moslims? Wat verwacht je van een steeds sterker wordende anti-islam beleid en geluid? Wat verwacht je van een steeds oprukkende stilte in de samenleving? Het is lang geleden dat iemand het heeft aangedurfd om in de politiek, media of elders het op te nemen voor de moslims en hun rechten die steeds meer naar de achtergrond verdwijnen.

Wat in Nieuw-Zeeland gebeurde is geen verrassing, maar een gevreesde verwachting. Moslims, imams en moskeeën geven al jaren aan dat het huidige klimaat niet gezond is. Een klimaat die spijtig genoeg mede door een deel van de politiek en media gecreëerd is. Een week geleden stonden we nog in deze moskee om te pleiten voor de veiligheid van de moslimgemeenschap in Nederland en vandaag staan we te rouwen om de dood van tientallen moslims in een moskee in Nieuw-Zeeland.

Wat staat ons nog meer te wachten, hangt helemaal af van hoe wij als moslimgemeenschap, overheid en media hiermee omgaan. Wij als moslimgemeenschap moeten de eenheid bevorderen en verdedigen, en onze positie als volwaardige burgers opeisen, de overheid moet kleur bekennen en duidelijk maken dat ze er ook is voor de Nederlandse moslims en voor hun noden en behoeften. En de media moeten meer bewust worden van hun taak, verantwoordelijkheid en invloed die ze hebben op het denken en de emoties van verschillende groepen in onze samenleving.

O Allah, bescherm onze moslimgemeenschap wereldwijd tegen ieder kwaad.

O Allah, bescherm onze moskeeën tegen iedere vorm van agressie.

O Allah, bescherm onze samenleving tegen iedere vorm van verdeeldheid.

Verder vraag ik Allah om onze moslimbroeders en –zusters, die vandaag in Nieuw-Zeeland zijn omgekomen, te begenadigen en de hoogste Paradijs te schenken.

En tot slot is het van belang dat een ieder de kalmte en de rust bewaart, zoals de Islam ons voorschrijft. De beste manier om agressie te bestrijden is door niet mee te gaan in die agressie maar juist de verbinding, samenwerking en vrede op te zoeken.

 

Vrijdagpreek 15 maart 2019, stichting as-Soennah

Imam Ilyas El Yousfi

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter