|
06:13
Den Haag | Fadjr
gebedstijdMiddel 13gebedstijd
Middel 7
06:13
Middel 6
08:07
Middel 5
13:04
Middel 2
15:18
Middel 4
17:47
Middel 3
19:34
Alle gebedstijden
Het vrijdaggebed in tijden van quarantaine

Met de tijdelijke opschorting van het vrijdaggebed in de moskeeën, vanwege deze nieuwe gebeurtenis, is het voorgeschreven om dit gebed met de intentie van het Dhoehr-gebed te verrichten, bestaande uit vier Rakaʿaat (gebedseenheden). Dit is ook de mening van de meerderheid van de geleerden. Hieronder volgen echter een aantal aandachtspunten:

  • Mocht het vrijdaggebed via tv of radio live worden uitgezonden vanuit een plek waar het wel wordt gehouden, dan is het niet toegestaan om mee te doen met het vrijdaggebed.
  • Het is beter om het Dhoehr-gebed aan het begin van haar tijd te verrichten, volgens het uitgangspunt dat ook geldt voor alle gebeden. Uitstellen van het gebed (na haar begintijd) is slechts toegestaan voor degene die een vrijdaggebed wegens een geldig excuus moet missen, hopende dat dit excuus eindigt. Maar dit terzijde. Het is aan te raden om de verschillende uitleggen van Khaliel te raadplegen. Het gaat specifiek om zijn woorden: “En hij stelt het Dhoehr-gebed uit (na haar begintijd), wanneer hij hoopt dat zijn excuus weggenomen wordt. Anders bidt hij vroeg (aan het begin).”
  • Dient men het gebed dan individueel of gezamenlijk met zijn gezinsleden te verrichten? Hierover bestaat meningsverschil: de wetsschool van Maalikiyyah maakt verschil tussen de volgende gevallen:

 

Lees hier de hele fatwa

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter