KFC niet halal!

Eén van Nederlands grootste fastfoodketens, KFC, verkoopt geen halalvoedsel. Dit is naar voren gekomen in een gesprek dat al-Yaqeen heeft gehad met mevrouw I. Kinken, woordvoerder KFC Nederland.

Het verhaal ging al lange tijd de ronde dat (bepaald) voedsel in sommige KFC filialen halal zou zijn. KFC Nederland heeft dit fabeltje destijds nooit willen bevestigen of ontkennen. Vragen die hierover werden gesteld, werden dan ook niet of nauwelijks beantwoord. Wellicht uit vrees dat dit zou kunnen leiden tot een sterke afname van de Islamitische bezoekers aan KFC?

Het gerucht deed de ronde dat KFC Nederland halal certificaten van bepaalde slachthuizen heeft gebruikt. Op die manier werden Islamitische klanten structureel misleid. De vele vragen die al-Yaqeen hierover ontvangen heeft, zijn aanleiding geweest om zelf hiernaar op onderzoek uit te gaan.

In het gesprek dat heeft plaatsgevonden tussen al-Yaqeen en mevrouw Kinken is eindelijk duidelijkheid ontstaan rondom dit onderwerp. Al-Yaqeen heeft uit monde van mevrouw Kinken voor eens en altijd afgerekend met het verdichtsel dat is ontstaan over halal voedsel in de KFC filialen.

Hieronder een kort verslag van het gesprek tussen al-Yaqeen en KFC woordvoerder, Inkel Kinken:

Wij hebben begrepen dat er in uw filialen halal voedsel wordt aangeboden. Kunt u werkelijk garanderen dat dit voedsel halal is?

Wij kopen onze kip bij verschillende slachthuizen in. Het komt wel eens voor dat wij kip bestellen bij slachthuizen die op een Islamitische manier het vlees slachten. Wij kunnen echter niet garanderen dat ons vlees halal is, noch weten wij welke kippen die in onze filialen terechtkomen van welk slachthuis komen. Wij hebben overigens ook niet de intentie ons vlees op een halal wijze aan te bieden aan onze klanten.

Bent u bekend met het verhaal over halal voedsel in KFC?

Dit verhaal is ons bekend. Wij denken dat wij weten waar dit verhaal vandaan komt. Het is namelijk zo dat er in het verleden in Frankrijk een experiment is geweest met halal KFC’s. Dit experiment is echter beperkt gebleven in Frankrijk. Het kan er ook aan liggen dat wij wel eens kippenvlees inkopen bij slachthuizen die op een Islamitische manier hun vlees slachten.

Wilt u nog iets kwijt over dit onderwerp?

Ja. Ik wil graag van deze gelegenheid gebruik maken om duidelijkheid te scheppen. Wij willen op geen enkele manier worden geassocieerd met de Islam of Islamvoedsel. Wij zijn geen organisatie die zich bezighoudt met hoe wij voedsel produceren op een Islamitische manier. Wij bereiden ons voedsel voor zoals wij denken dat goed voor ons is. Ons doel is zeker niet om halal voedsel te produceren.

Lees ook: Moslims geschokt door bericht KFC

Team al-Yaqeen
21 november 2010