Moslims steeds meer onder vuur in Frankrijk

(Novum/AP) – Karima heeft iets bedacht. Als de politie haar aanhoudt omdat ze een gezichtssluier draagt, zal ze de sluier afdoen. Zodra de agenten uit zicht zijn doet ze hem weer om. Als dat niet werkt, dan blijft ze voortaan thuis, of gaat ze weg uit Frankrijk.

Franse moslima's die hun gezicht bedekken met een sluier moeten wel iets bedenken. Op 11 april wordt een wettelijk verbod op het dragen van gezichtsbedekkende kleding in het openbaar van kracht. Vrouwen die de wet overtreden riskeren een boete en een strafblad. Ook kunnen ze op cursus worden gestuurd.

Dinsdag besprak de conservatieve UMP, de partij van president Nicolas Sarkozy, op een rondetafelconferentie hoeveel ruimte islamitische gebruiken en de islam zelf moeten krijgen in Frankrijk, een strikt seculiere staat met een overwegend katholieke bevolking. Moslims liggen steeds meer onder vuur in Frankrijk. Dat er volgend jaar presidentsverkiezingen worden gehouden en het rechts-extremistische Front National zijn aanhang weer ziet groeien hangt hier ongetwijfeld mee samen. Ook de angst voor een nieuwe stroom migranten uit islamitische landen als gevolg van de onrust in de Arabische wereld kan een rol spelen.

Minister van binnenlandse zaken Claude Guéant zei maandag voor de Franse radio: "De toename van het aantal moslims en van bepaalde gedragingen zorgt voor problemen. Er is geen reden waarom het land de ene godsdienst meer rechten zou moeten toekennen dan godsdiensten die voorheen waren verankerd in ons land".

In Trappes, een voorstad van Parijs met 29 duizend inwoners, wonen veel moslims. Het is een van de weinige Franse plaatsen waar wel eens een gesluierde vrouw op straat te zien is. Op het gemeentehuis wordt het onderwerp van het naderende verbod gemeden. Sommigen voorspellen dat de politie overtredingen door de vingers zal zien om de rust te waarborgen.

"Ik heb de keus om hem af te doen. Ik kies ervoor om dat niet te doen", zegt de 25-jarige Karima, die boodschappen doet op de markt. Karima neemt geen blad voor de mond, maar wil uit angst voor problemen haar volledige naam niet noemen. Anderen zijn minder spraakzaam. Twee zwartgesluierde vrouwen spoeden zich weg als ze worden benaderd.

Het onderwerp van de UMP-conferentie is officieel het secularisme, een van de fundamenten van de Franse staat, maar er zou bijvoorbeeld worden gesproken over halalvoedsel in schoolkantines, de vraag of moeders die meegaan met schooluitjes een hoofddoek mogen dragen en de vraag of het wenselijk is dat zwembaden speciale vrouwenuurtjes instellen. Volgens voorstanders van de conferentie maken tal van veranderingen die de Franse samenleving heeft doorgemaakt een dergelijke discussie noodzakelijk. Tegenstanders zien de conferentie als een poging om de almaar afnemende populariteit van Sarkozy op te vijzelen en de opleving die het Front National met zijn nieuwe voorvrouw Marine Le Pen beleeft in te dammen. In tegenstelling tot de UMP boekte het Front National bij in maart gehouden gemeenteraadsverkiezingen winst.

Moslims voelden zich al gestigmatiseerd door het in 2004 ingestelde verbod op het dragen van hoofddoekjes op school en het algemene verbod op het dragen van gezichtsbedekkende kleding heeft dat gevoel nog versterkt. De ergernis bij leiders van de islamitische gemeenschap is zo groot dat ze hebben geweigerd deel te nemen aan de rondetafelconferentie. Vorige week waarschuwden katholieke, protestantse, christelijk-orthodoxe, joodse, islamitische en boeddhistische leiders in een gezamenlijke verklaring voor het gevaar dat de discussie 'de verwarring in de moeilijke tijd die we doormaken' alleen maar zal vergroten.

Vorige maand ontsloeg Sarkozy zijn integratie-adviseur, Abderrahmane Dahmane, omdat die had uitgehaald naar UMP-voorzitter Jean-François Copé, die de conferentie heeft georganiseerd.

"Copé is de pest voor de moslims", zei Dahmane in een interview.

Dahmane is een controversiële figuur die de Franse moslims heeft opgeroepen dinsdag een groene ster te dragen. Dit heeft protest uitgelokt bij de joodse gemeenschap. Een ander oudgediend UMP-lid, Abdallah Zekri, verscheurde woedend zijn lidmaatschapskaart in de moskee van Parijs. "Moslims zullen altijd de zondebok zijn", zei hij op een persconferentie. "We hebben het niet langer over immigranten. We hebben het over moslims."

Sarkozy stak onlangs tijdens een bezoek aan Puy-en-Velay, het beginpunt van een middeleeuwse pelgrimsroute, de loftrompet over het christelijk erfgoed van Frankrijk, wat in het seculiere Frankrijk ongebruikelijk is voor een president. "Zonder identiteit geen verscheidenheid", zei Sarkozy. Maar hij zei ook: "De republiek is seculier en behoort toe aan elke burger, zonder onderscheid."

Het is de vraag of moslima's die hun gezicht willen bedekken dat zo ervaren. Op overtreding van het nieuwe verbod staat een boete van 150 euro, een inburgeringscursus, of beide. Personen die een vrouw dwingen haar gezicht te bedekken riskeren een jaar gevangenisstraf en een boete van dertigduizend euro. Die straf wordt verdubbeld als de gesluierde vrouw minderjarig is.

Naar schatting van de overheid dragen in Frankrijk hooguit tweeduizend vrouwen gezichtsbedekkende kleding.

"Het gaat om spiritualiteit", verklaart Karima, die geschiedenis studeert en van Algerijnse afkomst is, haar keus voor een sluier. "Deze wet zal vrouwen aan huis binden." Islamdeskundige Farhad Khosrokhavar denkt dat het in de praktijk wel zal meevallen en voorspelt dat de meeste gemeenten sluiers oogluikend zullen blijven toestaan. De Fransen hebben volgens hem 'een heleboel hoogstaande, abstracte principes', zoals het secularisme, 'maar als ze ernaar moeten handelen loopt het zo'n vaart niet'.

DeStentor.nl
5 april 2011