|
06:17
Den Haag | Fadjr
gebedstijdMiddel 13gebedstijd
Middel 7
06:17
Middel 6
08:09
Middel 5
13:35
Middel 2
16:10
Middel 4
18:46
Middel 3
20:31
Alle gebedstijden
Persbericht: Religieuze huwelijken

Een moslim heeft zich te houden aan de wetten van het land waar hij woont. Dat geldt ook voor zaken die betrekking hebben op het huwelijk. Als de Nederlandse wet voorschrijft dat een religieuze plechtigheid pas mag plaatsvinden als het huwelijk ten overstaan van de ambtenaar van de burgerlijke stand is voltrokken, dan moet de moslim zich hieraan houden.

Naast het naleven van de wet, borgt een contractuele vastlegging van het huwelijk bij de rechtmatige autoriteit ook de rechten van de man en de vrouw. Dit is erg belangrijk gezien de nadelige gevolgen die een niet-geregistreerd huwelijk soms kan hebben voor een echtpaar, in het bijzonder voor de vrouw.

De Islam heeft als doel het bewaken van de eer en het beschermen van de rechten van mensen. Omdat deze zaken in onze tijd alleen opeisbaar zijn als ze officieel vastgelegd zijn bij een ambtelijk apparaat, is het verplicht om dit te doen. Het islamitische basisprincipe luidt ook ‘dat wat nodig is om een verplichting na te komen, is ook verplicht’.

Wij hebben de afgelopen jaren gezien en gehoord wat de gevolgen kunnen zijn van huwelijken die niet vastgelegd zijn bij de burgerlijke stand. Vrouwen die gevangen zitten in situaties waar zij niet voor gekozen hebben. Schrijnende verhalen van mishandeling, uitbuiting en misbruik. Dit alles omdat sommige mannen Allah niet vrezen en de rechten van hun vrouwen niet respecteren.

Daarom vragen wij beleefd doch dringend aan de moskeeën en imams in Nederland om geen islamitische huwelijken meer te sluiten voordat zij een document hebben gezien waaruit blijkt dat het huwelijk tussen betrokkenen geregistreerd staat bij de burgerlijke stand. Ook vragen wij van de overheid om met islamitische organisaties en moslimvertegenwoordigers bij elkaar te komen om op korte termijn een oplossing te vinden voor dit probleem.

Stichting as-Soennah, Den Haag
De blauwe moskee, Amsterdam
Omar Alfarouk moskee, Utrecht
Essalam moskee, Rotterdam
Centrum de Middenweg, Rotterdam
Imam Aboe Ismail
Imam Yassin Elforkani
Imam Rachid Nafi
Imam Azzedine Karrat
Imam Ahmed Talib
Imam Said Tissoudali
Imam Remy Soekirman

Imam Ilyaas Arrachied