|
21:28
Den Haag | cIshaa
gebedstijdMiddel 13gebedstijd
Middel 7
05:34
Middel 6
07:28
Middel 5
13:42
Middel 2
16:51
Middel 4
19:40
Middel 3
21:28
Alle gebedstijden
De dochter in het huishouden

Vraag:

Wanneer moet ik mijn ouders gehoorzamen? Mijn moeder is gezond en verricht al het huishoudelijke werk. Zij vraagt ons niet om hulp. Soms help ik haar met lichte zaken of als wij gasten hebben. Nu voel ik me schuldig en vrees ik dat ik mijn moeder ongehoorzaam ben. Wat is uw mening hierover? Ben ik haar daadwerkelijk ongehoorzaam?

Antwoord:

Oorspronkelijk dient de dochter haar moeder te helpen in het huishouden. Als de moeder het huishoudelijke werk verricht zodat de dochter zich kan richten op (bijv.) haar studie, dan is dit een gunst van de moeder richting haar dochter. Het valt onder gehoorzaamheid van de dochter aan de moeder om moeilijk en zwaar werk voor de moeder te verlichten.

Echter kan het zijn dat de moeder zichzelf beschikbaar stelt en het huishoudelijke werk op zich neemt, zodat haar dochter zich kan concentreren op haar studie of dat de moeder dit doet uit medelijden voor haar. Zoals het geval is bij de meeste moeders tegenover hun dochters. Maar ook de dochter dient medelijden met haar moeder te hebben, goed te zijn voor haar en haar te helpen. Ze dienen elkaar dus te ondersteunen. De moeder verricht dat wat op haar rust en de dochter helpt haar daarin, zodat het niet te zwaar wordt voor de moeder en de dochter niet tekortschiet in haar studie.

De Profeet (vrede zij met hem) was gewoon om te helpen bij het huishouden. Het ligt dan meer voor de hand dat de kinderen hun moeders helpen, de echtgenoot zijn echtgenote en de dochters hun moeders.

Gebaseerd op een fatwa van Sheikh cAbdoel-Kariem ibn cAbdillaah al-Khoedayr