|
13:03
Den Haag | Dhoehr
gebedstijdMiddel 13gebedstijd
Middel 7
06:26
Middel 6
08:22
Middel 5
13:03
Middel 2
15:03
Middel 4
17:29
Middel 3
19:19
Alle gebedstijden
Is bij de Gemeente trouwen islamitisch voldoende?

Vraag:

Nadat ik het huwelijksbootje wilde instappen ben ik bij de Gemeente geweest en heb daar een huwelijksakte afgesloten. Op dat moment had mijn echtgenote geen Waliy (voogd) aangezien zij ook onlangs was bekeerd tot de Islam. Momenteel leven wij al langer dan een jaar samen. Nu heb ik onlangs gehoord dat slechts het registreren van het huwelijk bij de burgerlijke stand religieus gezien niet voldoende is en dat het een vereiste is om daarnaast ook een islamitische huwelijksakte aan te gaan. De reden hiervoor zou zijn dat er in geval van het huwelijk bij de Gemeente een aantal (islamitische) voorwaarden ontbreekt. Klopt dit?

Antwoord:

Vanuit religieus optiek is een huwelijk islamitisch pas rechtsgeldig wanneer er aan alle voorwaarden wordt voldaan die door de Islam zijn bepaald. Meer informatie hieromtrent tref je op deze pagina.

Wanneer het huwelijk bij de burgerlijke stand is vastgelegd, om de wederzijdse rechten te waarborgen, en alle voorwaarden die gelden voor een (islamitische) huwelijksakte aanwezig zijn, dan is het huwelijk islamitisch gezien rechtsgeldig. Dit gebeurt in eerste instantie doordat beide partners kenbaar maken dat zij met elkaar willen trouwen.

Vervolgens dient de voogd van de vrouw duidelijk kenbaar te maken dat hij instemt met dit huwelijk door bijvoorbeeld tegen de man te zeggen: “Bij deze huw ik je mijn dochter”, waarna de man zegt: “Ik accepteer.” Of dat de man de voogd van de vrouw vraagt: “Wil je mij je dochter huwen?” en de voogd vervolgens antwoordt: “Zij is bij deze je echtgenote geworden” of woorden van gelijke strekking. Tot slot is het zaak dat er (naast de aanwezigheid van de voogd) twee mannelijke moslimgetuigen aanwezig zijn. Als hier sprake van is, dan is het huwelijk rechtsgeldig.

Is het huwelijk daarentegen bij de Gemeente vastgelegd, maar ontbreken er één of meerdere islamitische voorwaarden, dan dienen ze alsnog een islamitische huwelijksakte bij de imam in de moskee te sluiten.

Wanneer een moslima geen Waliy (voogd) heeft, dan kan zij een imam van een moskee of islamitisch centrum aanstellen die voor haar als Waliy kan fungeren. De aanwezigheid van een Waliy is namelijk een voorwaarde voor de correctheid van het huwelijk. Zo zegt de Profeet (vrede zij met hem): “Op het moment dat een vrouw zichzelf huwt zonder instemming van haar Waliy; dan is haar huwelijk ongeldig, dan is haar huwelijk ongeldig, dan is haar huwelijk ongeldig.”

(at-Tirmidhie)

Kortom, wanneer er sprake is van de eerdergenoemde voorwaarden, is het huwelijk islamitisch gezien correct.

En Allah weet het beste.

Sheikh Ilyas El Yousfi

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter