|
05:24
Den Haag | Fadjr
gebedstijdMiddel 13gebedstijd
Middel 7
05:24
Middel 6
07:20
Middel 5
13:44
Middel 2
17:00
Middel 4
19:52
Middel 3
21:41
Alle gebedstijden
Mascara gebruiken

Vraag:

Is het toegestaan om mascara te gebruiken om de wimpers voller te laten lijken? Hierdoor hoef je ook geen Kohl meer te gebruiken.

Antwoord:

Er is niets op tegen om mascara te gebruiken, aangezien dit – net als Kohl – gezien wordt als een toegestaan opmaakmiddel. Wel geldt als voorwaarde dat dit niet getoond mag worden aan vreemde mannen. Het feit dat hiermee de wimpers langer of voller lijken, doet hier verder niets aan af.

Daarnaast dient opgemerkt te worden dat sommige mascarasoorten niet geschikt zijn om de kleine wassing mee te verrichten, aangezien deze het water belemmeren om de wimpers te bereiken. Tijdens de kleine en grote wassing is het namelijk verplicht dat het water deze plekken bereikt, omdat deze een onderdeel vormen van het gezicht dat verplicht is om te wassen. Hetzelfde geldt voor de wenkbrauwen, wangen, snor en baard. Imam an-Nawawie zegt: “Wanneer er zich op bepaalde lichaamsdelen wax, deeg, henna of dergelijke (middelen) bevindt en deze het water belemmert om iets van de lichaamsdelen (die gewassen moeten worden) te bereiken, dan is zijn reiniging incorrect. Ongeacht of het hier nu gaat om een grote of kleine hoeveelheid.”

(al-Madjmoeʿ, boekdeel 1, blz. 492)

Kortom, als deze lak het water niet belemmert om de haren te bereiken, is de kleine wassing correct. Is dat wel het geval, dan dient deze eerst verwijderd te worden alvorens men aanvangt met de kleine of grote wassing. Tot de voorwaarden voor de correctheid van de kleine of grote wassing behoort namelijk dat men datgene verwijdert wat het water belemmert om het gewassen lichaamsdeel te bereiken.

Gebaseerd op een fatwa van islamqa.com