|
13:41
Den Haag | Dhoehr
gebedstijdMiddel 13gebedstijd
Middel 7
05:38
Middel 6
07:32
Middel 5
13:41
Middel 2
16:48
Middel 4
19:36
Middel 3
21:22
Alle gebedstijden
Paradijs zonder Rekenschap

Vraag:

Wat zijn de eigenschappen van degenen die het Paradijs binnentreden zonder verrekening? En wat dient diegene te doen die tekortschiet in één van deze eigenschappen?

Antwoord:

Dit zijn de eigenschappen die de Profeet (vrede zij met hem) heeft genoemd, zeggende: Zij zijn degenen die geen Roeqya van anderen vragen, noch geloven zij in (goede of slechte) voortekenen, noch laten zij zich brandmerken, en zij leggen hun vertrouwen (volledig) in hun Heer.”

(al-Boekhaarie)

Zij vragen niemand om Roeqya bij hen te verrichten als zij ziek zijn. En zij vragen niemand om Iktiwa1 bij hen te verrichten en doen niet aan bijgeloof. Ten slotte rekenen zij op Allah en vertrouwen zij hun gehele zaak aan Hem toe.

Hier valt niet degene onder die naar de dokter gaat voor medicijnen. Dit omdat de Profeet niet heeft gezegd: “En degenen die vragen om medicijnen.” Maar hij zei: Zij zijn degenen die geen Roeqya van anderen vragen … noch laten zij zich brandmerken.”

Behalve als het hart van een persoon geheel rekent op de dokter, zijn vertrouwen in hem stelt en zijn hoop en vrees gekoppeld zijn aan de dokter, in dit geval neemt zijn vertrouwen in Allah daarmee af. Wanneer een persoon naar de dokter gaat, dient hij duidelijk voor ogen te hebben dat dit slechts een middel is en dat Allah degene is Die succes schenkt en dat Hij degene is die geneest, zodat zijn vertrouwen in Allah niet afneemt.

Gebaseerd op de woorden van Sheikh Ibn ul-cOethaymien

 

  1. Dit is een geneeswijze waarbij brandmerking wordt gebruikt.