Adviezen aan leerlingen en studenten

8462

1. Vraag jezelf af wat de reden is dat jij op school zit en studeert. Uiteraard is dat om carrière te maken. Maar studeer daarnaast ook om een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij in het algemeen en aan de moslimgemeenschap in het bijzonder. Neem deze intentie dan ook aan als je begint met je school of studie. Hierdoor wordt je studie een aanbidding. Het zou zonde zijn om zoveel dagen en uren op school door te brengen terwijl je grootse beloningen misloopt.

2. Vergeet niet te overleggen met je ouders en studenten die jou zijn voorgegaan bij het maken van een studiekeuze. Verricht daarna het Istikhaarah gebed en vraag Allah je te leiden naar de beste keuze.

3. Kies je vrienden en klasgenoten zorgvuldig uit. Vermijd luie vrienden of klasgenoten. Ook al ben je de meest ijverige leerling, een luie vriend of klasgenoot is in staat om jou aan te steken met zijn luiheid.

4. Ben je iemand met een leidersrol in de klas en/of op school? Maak hier dan gebruik van door het gedrag van je klasgenoten positief te beïnvloeden. Geef het goede voorbeeld en wees een jonge ambassadeur van de Islam. Veel studenten zijn geïnteresseerd geraakt in de Islam door het goede gedrag van hun moslimklasgenoten.

5. Wees rustig in de klas. Hang niet de clown uit. Stop met haantjesgedrag. Praat niet door de leerkracht heen en laat hem of haar uitpraten. Spreek met een respectvolle toon je leerkracht aan en wees niet brutaal.

6. Praat niet in een vreemde taal (bijv. Arabisch of Turks) met je vriend in het bijzijn van een derde persoon die deze taal niet verstaat.

7. Wees liever een studienerd dan een gamenerd. Wat is er überhaupt verkeerd om een studiebol te zijn. Integendeel, de Islam spoort je juist aan om altijd ijverig te zijn in datgene waar je profijt van hebt. Zo zegt de Profeet (vrede zij met hem): “Wees ijverig in datgene wat jou baat.”

(Ibn Maadjah)

8. Bouw niet slechts op je eigen intelligentie, vaardigheden en kracht maar vraag Allah altijd om je bij te staan, je studie te vergemakkelijken en je succesvol te maken. Bij Allah, zonder hulp van Allah bereik je niets! Zo zegt de Profeet (vrede zij met hem): “Wees ijverig in datgene wat jou baat, vraag hulp van Allah en wees niet lui.”

(Ibn Maadjah)

9. Ga ruzies en onnodige discussies uit de weg. Ook al heb jij gelijk. Vaak lopen deze ruzies uit de hand en leiden soms zelfs tot sterfgevallen! Laat anderen hun mening over jou maar hebben, je doet het voor een huis in het Paradijs. De Profeet (vrede zij met hem) heeft immers gezegd: “Ik garandeer een huis aan de rand van het Paradijs voor degene die discussies achterwege laat, ook al heeft hij gelijk.”

(Aboe Daawoed, Hasan verklaard door Sheikh al-Albaanie)

10. Hou vast aan je gebed. Verricht het gebed op tijd en laat niets en niemand tussen jou en het gebed komen. Ik daag je uit om met slechts één excuus te komen om niet te bidden! Een dag niet gebeden is een dag niet geleefd.

11. Plak op elk boek een memoblaadje waarop je schrijft: “Allah ziet en hoort mij overal.”

12. Hou het contact met het andere geslacht zakelijk. Behandel andere meisjes zoals jij wenst dat je eigen zus behandeld wordt. Het is bizar om te zien hoe sommige jongens de wereld op zijn kop zetten als een ander naar hun eigen zus kijkt. Terwijl zij zichzelf groen licht geven voor elk soort contact met de zus van een ander.

13. Tegen de meisjes zeg ik het volgende. “Wordt wakker uit je droom en trap niet in de zoete woorden die je van de jongens te horen krijgt. Het is net honing met gif. Focus op je school en studie en vergeet die schijnliefde.”

14. Als je een examen hebt, denk er dan aan dat dit leven van begin tot eind een examen is. Als een hoog cijfer het resultaat is van jouw goede inzet, dan is het Paradijs jouw beloning voor jouw goede daden in dit leven.

Moge Allah de leerlingen en studenten succesvol maken in dit leven en in het Hiernamaals.

Ustaadh Rafik Aboe Raihana