Het is geen vereiste…

4180

Het is geen vereiste dat jij over elke actuele gebeurtenis, kwestie of probleemgeval een mening moet hebben.

Heb jij hier wel een mening over, dan is het geen vereiste om deze altijd te verkondigen.

Voel je toch de drang om deze te verkondigen, dan is het geen vereiste om dit tegenover iedereen en bij elke gelegenheid te doen.

Heb jij je mening uiteindelijk verkondigd, dan is het geen vereiste dat dit gepaard gaat met uitbundige gevaren of bekrompen fanatisme. Noch dat het altijd gezien moet worden als de ultieme waarheid vrij van elke vorm van valsheid.

Mocht iemand er een andere mening op nahouden, dan is het geen vereiste dat hij hiermee automatisch een vijand wordt, jou in de val wenst te lokken of van afgunst overloopt.

Verder is het geen vereiste dat wanneer jij een persoon tegenspreekt jij hem moet misprijzen, onderuit halen, slecht tegen hem te zijn of hem van alle goedheid ontdoet.

Zo ook is het geen vereiste om wanneer jij met iemand van mening verschilt hem meteen als vijand te bestempelen en anderen hiertoe op te roepen, of hem aan de schandpaal te nagelen.

En wanneer jij in geschil met iemand verkeert, dan is het geen vereiste dat iedereen die ook maar enige relatie met deze persoon heeft erbij betrokken wordt onder het mom van: “Je bent met mij of tegen mij.” Probeer daarentegen dit geschil te beperken tot degene om wie het gaat.

Sheikh Moehammad ibn Ibraahiem al-Hamad