O getrouwde man!

14821

Maak tijd vrij voor jouw vrouw en weet dat het doorbrengen van tijd met jouw vrouw en het voeren van gesprekken met haar geen verloren tijd is. Het doorbrengen van tijd met jouw vrouw zorgt ervoor dat jullie elkaar beter zullen begrijpen en dit wederzijdse begrip is de eerste stap richting een gelukkig huwelijksleven. Hoe vaak horen wij niet dat er echtparen zijn die jaren met elkaar leven, maar elkaar nog steeds niet begrijpen en als gevolg hiervan leiden zij een ongelukkig leven. En weet mijn broeder dat het voeren van zinnige gesprekken en het doorbrengen van tijd met je vrouw, jullie huwelijk kracht zal geven. Denk altijd aan de volgende overlevering van de Profeet (vrede zij met hem) waarin hij zegt:

“Iedere vorm van tijdsverdrijf waar de man zich mee bezig houdt, is nutteloos, behalve het temmen van zijn paard, het boogschieten en het flirten met zijn vrouw.” (Ahmad en sahih verklaard door al-Albaani)

Denk ook aan het verhaal van Aboe Dardaa’ en Salmaan. Toen de Profeet (vrede zij met hem) hen tot broeders verklaarde, bezocht Salmaan Aboe Dardaa’ en zag dat Oem Dardaa’ haar uiterlijk had verwaarloosd. Hierop vroeg hij: “Wat is er met jou aan de hand?” Zij zei: “Jouw broeder Aboe Dardaa’ heeft geen interesse in het wereldse? (met betrekking tot het hebben van geslachtsgemeenschap met de vrouw. Aboe Dardaa’ bracht zijn tijd overdag door met het vasten en in de nacht met het verrichten van vrijwillige gebeden).” Toen Aboe Dardaa’ thuis kwam, maakte Salmaan eten voor hem klaar, waarop hij (Aboe Dardaa’) tegen hem zei: “Eet jij maar! Ik ben vastende.” Salmaan antwoordde: “Ik zal niet eten voordat jij eet.”, waarna hij (Aboe Dardaa’) at. Toen het nacht werd, bereidde Aboe Dardaa’ zich voor voor het nachtgebed. Salmaan zei tegen hem: “Ga slapen.”, waarop hij ging slapen. Later wilde hij (weer) opstaan, waarop Salmaan (weer) tegen hem zei: “Ga slapen.” Toen het laatste deel van de nacht aanbrak, zei Salmaan: “Nu mag je opstaan.”, waarop zij gezamenlijk het gebed verrichtten. Daarna zei Salmaan tegen hem: “Voorwaar, jouw Heer heeft recht op jou en voorwaar jouw lichaam heeft recht op jou en voorwaar jouw vrouw heeft recht op jou. Geef allen daarom het recht die hen toekomt. Aboe Dardaa’ kwam vervolgens bij de Profeet (vrede zij met hem) en vertelde hem hierover, waarop de Profeet (vrede zij met hem) zei: “Salmaan heeft de waarheid gesproken.” (al-Boechari)

Jawel, jouw vrouw heeft recht op jou en de moslim moet eenieder zijn recht geven.