Het verschil tussen het erkennen met de tong en het hart

6813
Vraag 14:
Maar wat is nu het verschil tussen het erkennen met de tong en met het hart? En dient er sprake te zijn van beiden?
Antwoord:
Het verschil tussen het erkennen met de tong en het hart is overduidelijk. Want zo zijn er mensen die erkennen met hun tong met uitzondering van hun hart, zoals de hypocrieten. Over hen heeft Allah dan ook gezegd:
“Wanneer de hypocrieten tot jou komen, zeggen zij: ,,Wij getuigen dat jij zeker de Boodschapper van Allah bent, En Allah weet zeker dat jij Zijn Boodschapper bent en Allah getuigt dat de hypocrieten zeker leugenaars zijn.”
(Soerat al-Moenaafiqoen: 1)
Deze mensen erkenden dus met hun tong en niet met hun hart. Ook kan iemand slechts met zijn hart erkennen, terwijl hij dit niet ten gehore brengt met zijn tong. Deze laatste erkenning kan hem, vanuit ons oogpunt, niet baten. Maar wat betreft datgene wat zich tussen hem en Allah zal voordoen, de kennis hierover is bij Allah. Zijn oordeel wordt wat dit betreft aan Allah overgelaten. Maar in dit wereldse zal deze erkenning hem niet baten. Hij wordt althans niet tot de moslims gerekend zolang hij deze erkenning niet uitspreekt met zijn tong, behalve natuurlijk wanneer hij hiertoe niet in staat is, zintuiglijk of wettelijk. Dan wordt er gekeken naar de omstandigheden van het geval. Maar het erkennen met het hart en de tong zijn beiden verplicht.