cOemdat oel-Ahkaam: Hadieth 72

6475
Uitleg hadieth 72:
عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ – رضي الله عنه – عَنْ النَّبِيِّ – صلى الله عليه وسلم – قَالَ : (( أَمَا يَخْشَى الَّذِي يَرْفَعُ رَأْسَهُ قَبْلَ الإِمَامِ أَنْ يُحَوِّلَ اللَّهُ رَأْسَهُ رَأْسَ حِمَارٍ , أَوْ يَجْعَلَ صُورَتَهُ صُورَةَ حِمَارٍ؟ )) .
In deze overlevering vertelt Aboe Hoerayrah dat de Profeet (vrede zij met hem) heeft gezegd:
“Vreest degene die zijn hoofd eerder omhoog brengt dan de Imaam niet dat Allah zijn hoofd verandert in een hoofd van een ezel? Of vreest hij niet dat Allah zijn uiterlijk verandert in dat van een ezel?”
In deze overlevering spreekt de Profeet (vrede zij met hem) een waarschuwing uit richting degenen die hun hoofden eerder omhoog brengen dan de Imaam, wanneer zij opkomen van Roekoec of Soedjoed.
De Profeet (vrede zij met hem) geeft te kennen dat door deze daad, Allah het hoofd van deze persoon in een hoofd van een ezel kan veranderen. Als straf voor het feit dat hij de Imaam niet volgt in zijn handeling.
En laten wij meteen gebruik maken van deze gelegenheid en melden dat het ook niet toegestaan is dat de persoon eerder dan de Imaam naar de Roekoec of naar de Soedjoed gaat. Degene die zoiets doet is kennelijk niet op de hoogte van de bedoeling van een Imaam. Een Imaam dient namelijk te allen tijde gevolgd te worden. Alleen dan kunnen wij echt spreken van een gezamenlijk gebed. En deze woorden van de Profeet (vrede zij met hem) zijn een berisping voor eenieder die zich hier niet aan houdt.
Leerstellingen van deze overlevering:
  1. De persoon mag niet eerder dan de Imaam omhoog komen, tijdens Roekoec of Soedjoed.
  2. Iemand die zoiets doet brengt zichzelf in gevaar, want Allah kan zijn hoofd in een hoofd van een ezel veranderen.
  3. Welke straf een persoon ook treft, is vanwege iets dat hij zelf heeft gedaan. De oorzaak van zo een bestraffing is het wangedrag van de persoon zelf.
Leraar: Aboe Ismail
Locatie: moskee as-Soennah