Het syndroom van dwarsbomen

5814

Social media heeft mij geleerd dat sommige mensen lijden aan het ‘syndroom van dwarsbomen’. Het voornaamste symptoom hiervan is dat men dwarsboomt puur en alleen om te dwarsbomen. Stel dat ik zou schrijven: “De hemel bevindt zich boven ons”, en dit is om een voorbeeld te slaan van iets dat intuïtief geconcludeerd wordt, zonneklaar is en wat geen bewijs behoeft, dan zul je desondanks in de reacties lezen:

  • “Wat is jouw bewijs uit de Koran en Soennah voor deze bewering? Of behoor jij tot degenen met ongegronde opinies en de volgers van hun begeerten?”
  • “De kans bestaat dat er andere werelden zijn waarbij de hemel zich juist onder ons bevindt. Waarom veralgemeniseer je?”
  • “Er zijn vele mensen die zich bijvoorbeeld bevinden in psychiatrische instellingen en niet geloven dat de hemel zich boven ons bevindt. Ga jij ze nu verketteren omdat zij er een andere overtuiging op nahouden dan jij? En ben jij verantwoordelijk gesteld over de (geloofs)overtuigingen van de mensen? Laat de mensen over aan hun Schepper!”
  • “Dit hangt ervan af op welke bron jij je berust. Zouden wij op onze hoofden staan, dan bevindt de hemel zich juist onder ons. Waarom wil jij (met deze uitspraak) deze zaak sluiten, terwijl dit in feite iets relatiefs is.”
  • “Jij had moeten zeggen: “De grond bevindt zich onder ons.” Of is het zo dat jij de grond minacht, omdat jij op dubieuze wijze gefinancierd wordt door de hemel?”
  • “Mashaayikh van het kwaad, jullie hebben genoeg gesproken! Mensen sterven van de honger terwijl jullie over de hemel spreken.”
  • “Deze uitspraak is wetenschappelijk achterhaald. Vandaag de dag spreken de mensen vanuit de wetenschap over de sterren, planeten, het sterrenstelsel en de zwarte gaten. Dit terwijl jullie je nog steeds uitdrukken met termen die uit de middeleeuwen dateren en spreken over iets dat hemel heet.”
  • “Een religieuze denkwijze richt zijn blik altijd naar de hemel, terwijl de moderne en Europese denkwijze juist ontwikkeld is en zijn blik op de aarde richt. Zolang jullie je dus bezighouden met de hemel zullen jullie achtergesteld blijven.”

Een belangrijke opmerking:

Wie ingaat tegen iets dat in dit artikel staat, dient zichzelf met spoed te laten onderzoeken. Wellicht dat hij namelijk lijdt aan het ‘syndroom van dwarsbomen’ zonder dat hij het doorheeft.

Sheikh al-Bashier ʿIssam al-Moeraakoeshie