Moslim en Nederlander

4873

Allereerst, laat ik beginnen met het bedanken van iedereen voor het reageren op de poll van gisteren. Jullie geven ons hiermee inzicht in wat er speelt onder moslims in Nederland en hoe zij over bepaalde onderwerpen denken. Dit helpt ons om Daʿwah beter af te stemmen op jullie behoeften en wensen. De overgrote meerderheid was het oneens met de stelling en vindt dus dat Moslim-zijn en Nederlander-zijn naast elkaar kunnen bestaan.

Mijn reactie op de poll van gisteren

Moslim-zijn en Nederlander-zijn conflicteren niet met elkaar. Moslim-zijn is het erkennen en aanhangen van de Islam als geloof, en Nederlander-zijn is dat jij je betrokken voelt bij Nederland. Betrokken bij het land waarin je woont, actief meedoet en participeert in activiteiten die het land vooruit helpen en beter maken. Je kunt een trotse moslim zijn die zijn relatie met Allah uitstekend onderhoudt en een trotse Nederlander zijn die zijn relatie met de samenleving en mensen uitstekend onderhoudt.

Er wordt vaak verondersteld dat er een conflict bestaat tussen moslim-zijn en Nederlander-zijn, maar dat is naar mijn mening niet waar. Natuurlijk kent het leven van een moslim in Nederland soms kleine en soms grote hindernissen, maar deze mogen ons niet uit het veld slaan. Het kost soms wat moeite en energie, maar juist door die wrijving ontstaat er glans.

Zoals sommige zusters als reactie gaven op de poll van gisteren is het soms erg lastig om begrip, acceptatie en respect te krijgen, maar dat betekent niet dat we opgeven. Alles wat een moslim overkomt omwille van zijn Heer is te vergelijken met het proces van cupellatie, waarbij edelmetalen als goud en zilver gescheiden worden van verontreinigingen. Door de beproevingen die de moslim doorstaat, wordt hij puurder en schoner.

Besef goed dat al het geduld dat jij steekt in het praktiseren van je geloof en het uitleggen van waarom je iets wel of niet doet, niet verloren gaat. Het mooie van ons geloof is dat men beloond wordt naar zijn inspanning en niet naar het behaalde resultaat. Dus de negatieve reacties van sommige mensen moeten geen belemmering zijn voor ons om het goede te blijven doen, ons plekje in de samenleving op te eisen en een positieve bijdrage te leveren aan dit mooie land.

Imam Aboe Ismail