Tafsier soerat Al-Baqara vers 11 – 16

8488
Vers 11:
وَإِذَا قِيلَ لَهُمْ لاَ تُفْسِدُواْ فِي الأَرْضِ قَالُواْ إِنَّمَا نَحْنُ مُصْلِحُونَ
Als deze hypocrieten, zegt Allah, vermanend worden toegesproken en van hen wordt gevraagd om hun slechte daden te verlaten – zij zaaien daarmee immers alleen maar verdorvenheid onder de mensen -, dan schieten zij onmiddellijk in de verdediging door te zeggen dat zij juist het goede met de mensen voor hebben.
Vers 12:
أَلا إِنَّهُمْ هُمُ الْمُفْسِدُونَ وَلَـكِن لاَّ يَشْعُرُونَ
Beste mensen, dit is een karakteristieke eigenschap van iedere verdorven persoon. Namelijk dat hij meent met zijn verdorvenheid en met zijn zonden juist het goede voor te hebben met de mensen. Maar Allah geeft in dit vers te kennen, dat deze hypocrieten juist degenen zijn die verdorvenheid teweeg brengen. Zij zijn namelijk verdorven tegenover zichzelf, in de zin dat zij valse overtuigingen in zich dragen en met slechte daden komen. Maar ze zijn ook verdorven en slecht tegenover anderen, in die zin dat zij er alles aan doen om verdeeldheid en wanorde te kweken onder de mensen.
Maar desondanks zijn zij niet bewust van hun verrichtingen en van hun verdorvenheid. Dit omdat zij alles omgekeerd zien. Zij beschouwen het goede als het kwaad en zij beschouwen het kwaad als het goede. En weet één ding: Degene die niet in staat is zijn verdorvenheid in te zien en te onderkennen, is verre verwijderd van de waarheid. En de kans is bijna nihil dat hij terug zal keren naar de waarheid. Zie in dit vers hoe Allah hun ware aard ontbloot.
Vers 13:
وَإِذَا قِيلَ لَهُمْ آمِنُواْ كَمَا آمَنَ النَّاسُ قَالُواْ أَنُؤْمِنُ كَمَا آمَنَ السُّفَهَاء أَلا إِنَّهُمْ هُمُ السُّفَهَاء وَلَـكِن لاَّ يَعْلَمُونَ
Als hen (de hypocrieten) gevraagd wordt om het geloof te omarmen en de Profeet (vrede zij met hem) te volgen zoals de gelovigen hebben gedaan, dan zeggen zij: “Hoe kun je van ons vragen om hetzelfde pad te bewandelen als die van die onwetende dwazen?” Daarmee verwijzend naar de metgezellen.
Want volgens hen is degene die zichzelf heeft opgeofferd en laat folteren voor de zaak van Allah en zichzelf in gevaar brengt omwille van Allah, niet bij zijn verstand. Want het draait bij hen enkel en alleen om wereldse lusten en begeertes. Maar Allah weerlegt hun uitspraak en laat zien dat zij de onwetende dwazen zijn. Want zij hebben de allergrootste overwinning die te behalen valt links laten liggen.
En met dit gedrag van hen stevenen zij af op de allergrootste vernietiging die er maar te vinden is, doch zijn zij niet bij machte om dit in te zien en zijn zij niet bewust van de ernst van hun wandaden en hun afdwaling.
Vers 14:
وَإِذَا لَقُواْ الَّذِينَ آمَنُواْ قَالُواْ آمَنَّا وَإِذَا خَلَوْاْ إِلَى شَيَاطِينِهِمْ قَالُواْ إِنَّا مَعَكْمْ إِنَّمَا نَحْنُ مُسْتَهْزِئُونَ
Als deze hypocrieten zich bevinden onder de gelovigen, doen zij zich voor als moslims. Hiermee wekken zij de schijn op dat zij geloven in Allah, terwijl zij van binnen ongeloof hebben zitten. Wanneer zij daarentegen terugkeren naar hun volgelingen en hun soortgenoten, dan zeggen zij: “Wij zijn met jullie.” Met andere woorden: Wij geloven in datgene waarin jullie geloven en we zijn slechts toneel aan het spelen, met de bedoeling de gelovigen te bedonderen en voor de gek te houden.
Maar dit is een opgave die niet te realiseren is, want je kunt twee zaken die haaks op elkaar staan niet samenbrengen en met elkaar verenigen.
Vers 15:
اللّهُ يَسْتَهْزِئُ بِهِمْ وَيَمُدُّهُمْ فِي طُغْيَانِهِمْ يَعْمَهُونَ
Allah zegt over de hypocrieten dat Hij hun slechte daden voor hen schoon doet laten schijnen in hun ogen en Hij doet ze zodanig van het Rechte Pad afdwalen, dat zij in het vervolg het goede als het slechte beschouwen en het slechte als het goede beschouwen. En op de Dag des Oordeels geeft Hij hen een licht, zoals Hij ook de gelovigen een licht geeft om hun weg daarmee te verlichten. Maar het licht van de hypocrieten wordt door Allah onmiddellijk uitgedoofd, waarna zij verward blijven staan en niet weten wat zij moeten doen. Dus Allah doet hen verder verzeild raken in hun afdwaling en in hun ontsporing en Hij laat hen verward achter.
Vers 16:
أُوْلَـئِكَ الَّذِينَ اشْتَرُوُاْ الضَّلاَلَةَ بِالْهُدَى فَمَا رَبِحَت تِّجَارَتُهُمْ وَمَا كَانُواْ مُهْتَدِينَ
Allah zegt (interpretatie van de betekenis):
“Zij (de hypocrieten) zijn degenen die de Leiding (die met Mohammed is gestuurd) hebben verworpen en die Leiding vervolgens als prijs hebben weggegeven, om daarmee afdwaling te kopen.”
Dus zij hebben afdwaling gekocht in ruil voor de Leiding. Zij hebben het allerbeste wat een persoon kan bemachtigen als prijs weggegeven, om daarmee het aller slechtste wat een persoon kan hebben te kopen, namelijk afdwaling. En daarom veracht Allah deze handelstransactie en spreekt Hij van een verliesgevende handelsruil.
Leraar: Aboe Ismail
Locatie: Moskee as-Soennah