Tafsier soerat Al-Baqara vers 17 – 24

10711
Vers 17:
مَثَلُهُمْ كَمَثَلِ الَّذِي اسْتَوْقَدَ نَاراً فَلَمَّا أَضَاءتْ مَا حَوْلَهُ ذَهَبَ اللّهُ بِنُورِهِمْ وَتَرَكَهُمْ فِي ظُلُمَاتٍ لاَّ يُبْصِرُونَ
Allah vergelijkt deze hypocrieten met iemand die zich bevindt in een geweldige duisternis. Vervolgens weet hij een vuur aan te steken, waardoor hij in staat is om om hem heen te kijken. Maar zodra hij zijn zicht begint terug te krijgen, dooft Allah dit vuur uit; hem in deze verschrikkelijke duisternis achterlatend.
Vers 18:
صُمٌّ بُكْمٌ عُمْيٌ فَهُمْ لاَ يَرْجِعُونَ
Dus deze mensen zijn niet bij machte om de waarheid te horen en zij zijn niet bij machte om de waarheid te verkondigen en uit te spreken en zijn ook niet bij machte om de waarheid te zien en te bezichtigen. En laat mij daarbij zeggen dat hun zintuigen in een perfecte staat verkeren.
En wat Allah hiermee wil zeggen is dat deze mensen de weg naar de Leiding niet meer terug zullen vinden, nadat zij deze hebben weggegeven en verruild hebben voor afdwaling.
Vers 19:
أَوْ كَصَيِّبٍ مِّنَ السَّمَاءِ فِيهِ ظُلُمَاتٌ وَرَعْدٌ وَبَرْقٌ يَجْعَلُونَ أَصْابِعَهُمْ فِي آذَانِهِم مِّنَ الصَّوَاعِقِ حَذَرَ الْمَوْتِ واللّهُ مُحِيطٌ بِالْكافِرِينَ
Ook vergelijkt Allah deze mensen met iemand die door een geweldige regenbui wordt getroffen. Deze geweldige regenbui gaat gepaard met de duisternis van de nacht en met donkere wolken. En deze persoon wordt ook nog eens overrompeld door het geluid van de donder en er wordt hem angst ingeboezemd door het zien van de bliksemschicht.
Zo is het ook gesteld met de hypocrieten. Als zij naar de Koran luisteren, hun de verzen van de bestraffing ter ore wordt gebracht en geïmponeerd worden door de bevelen die daarin vermeld staan, kiezen zij er toch voor om te vluchten voor zijn Voorschriften en doen zij hun oren dicht om niet te luisteren. Dit terwijl Allah bij machte is om wraak op hen te nemen, hen van alle kanten te omgeven en zij Hem absoluut niet kunnen ontglippen.
Vers 20:
يَكَادُ الْبَرْقُ يَخْطَفُ أَبْصَارَهُمْ كُلَّمَا أَضَاء لَهُم مَّشَوْاْ فِيهِ وَإِذَا أَظْلَمَ عَلَيْهِمْ قَامُواْ وَلَوْ شَاء اللّهُ لَذَهَبَ بِسَمْعِهِمْ وَأَبْصَارِهِمْ إِنَّ اللَّه عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ
Zoals een bliksemschicht het gezichtsvermogen van iemand bijna kan ontnemen, zo is het ook gesteld met de waarschuwingen die vermeld staan in de Koran. Ook die kunnen het zicht van iemand die er niet naar handelt bijna ontnemen.
En zoals jullie weten genieten de hypocrieten enkel en alleen de voordelen van de Islam in het wereldse leven, want ze doen zich voor als moslims. Maar in het Hiernamaals zullen zij door een verschrikkelijke bestraffing getroffen worden. Daarom vergelijkt Allah hen met iemand die voor heel even gebruikt maakt van het licht van de bliksem om zijn weg te vinden in de duisternis, maar zodra het licht weer uitgaat kan hij geen kant meer op.
Zo is het ook met de hypocrieten gesteld. Zij verkeren namelijk in twijfel en verwarring en uiteindelijk komt hen een eeuwigdurende bestraffing toe in het vuur van Djahannam.
De hypocrieten zijn ervan op de hoogte dat Allah bij machte is om hier in het wereldse leven al hun zicht en gehoor te ontnemen, want Allah is tot alles in staat.
Vers 21:
يَا أَيُّهَا النَّاسُ اعْبُدُواْ رَبَّكُمُ الَّذِي خَلَقَكُمْ وَالَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ
Degene Die het alleenrecht op aanbidding verdient is Allah de Verhevene. Dus aan Hem mogen geen deelgenoten toegekend worden, want Hij is de Enige Ware Heerser. En Hij is, zoals in dit vers wordt aangegeven, de Enige Schepper. En het is natuurlijk de Schepper Die het verdient aanbeden te worden.
In dit vers roept Allah de mensen op. Dit is de eerste oproep die wij tegenkomen in de Koran. Hij roept ze op en beveelt hen Hem alleen te aanbidden, want Hij is hun Schepper en de Schepper van degenen die hen zijn voorgegaan. Dus het betaamt de rechtschapen dienaar om Allah alleen te aanbidden -Hij heeft hem immers gemaakt- om daarmee Zijn Woede en Toorn te ontlopen.
In dit vers wordt ons de reden bekend gemaakt waarom Allah de schepping heeft gecreëerd, waarom Hij profeten heeft gezonden en waarom Hij boeken heeft geopenbaard. Dit is namelijk om de mensen op de hoogte te brengen van het feit dat zij Hem alleen dienen te aanbidden.
Vers 22:
الَّذِي جَعَلَ لَكُمُ الأَرْضَ فِرَاشاً وَالسَّمَاء بِنَاء وَأَنزَلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَأَخْرَجَ بِهِ مِنَ الثَّمَرَاتِ رِزْقاً لَّكُمْ فَلاَ تَجْعَلُواْ لِلّهِ أَندَاداً وَأَنتُمْ تَعْلَمُونَ
Allah zegt vervolgens: “Is het niet Allah Die de aarde voor jullie heeft uitgestrekt en Die allerlei gunsten op deze aarde heeft geplaatst ter beschikking van jullie? En Die vervolgens de hemel heeft gecreëerd die als plafond voor de aarde dient? En Die ook daarin weer allerlei gunsten en Tekenen heeft opgenomen, die wederom ten dienste van de mensen zijn gesteld?” Zoals de zon, de maan, de sterren, de planeten, enzovoorts.
Vervolgens deed Hij regen uit de hemel neerkomen. Met dit water deed hij allerlei soorten vruchten, granen, groenten en fruit uit de grond ontspruiten. Wederom ten bate van de mensen. Als wij dan weten dat Hij Degene is Die ons onderhoud verschaft, is Hij dan niet de Enige Die het verdient om aanbeden te worden? Hiervoor geprezen en bedankt te worden? En jullie weten allen dat niemand behalve Allah schept en van onderhoud voorziet.
Vers 23:
وَإِن كُنتُمْ فِي رَيْبٍ مِّمَّا نَزَّلْنَا عَلَى عَبْدِنَا فَأْتُواْ بِسُورَةٍ مِّن مِّثْلِهِ وَادْعُواْ شُهَدَاءكُم مِّن دُونِ اللّهِ إِنْ كُنْتُمْ صَادِقِينَ
En als jullie in twijfel zijn betreffende de Openbaring Die Wij aan Onze Boodschapper Mohammed hebben geopenbaard, dan vragen Wij jullie om op zijn minst met een Soerah te komen gelijk aan die van de Koran wat betreft verduidelijking, verfraaiing, retoriek, schoonheid, stijl, enzovoorts. Want jullie zijn namelijk de mensen van de retoriek en de mensen van de mooie woorden.
Allah zegt daarbij dat jullie daarbij ook de hulp mogen inroepen van al jullie kompanen, jullie vrienden en jullie helpers om dan maar één soerah gelijk aan die van de Koran neer te zetten als jullie waarachtigen zijn. Maar natuurlijk is dat iets wat ver gezocht is en iets wat onbereikbaar voor de mensen van Qoeraish toentertijd was. Ze werden door Allah uitgedaagd, maar zij konden de uitdaging niet aan. Met andere woorden, zij werden verschrikkelijk verslagen.
Vers 24:
فَإِن لَّمْ تَفْعَلُواْ وَلَن تَفْعَلُواْ فَاتَّقُواْ النَّارَ الَّتِي وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ أُعِدَّتْ لِلْكَافِرِينَ
En als jullie niet in staat zijn om in te gaan op deze uitdaging en deze dan ook niet aankunnen, aangezien de Koran natuurlijk het Woord is van Allah de Allerwijze, wees dan genadig jegens julliezelf door middel van het geloven in Allah, de Verhevene, om daarmee de bestraffing van het Vuur te ontlopen. Want het Vuur kun je enkele en alleen ontlopen door de Profeet (vrede zij met hem) te volgen. Jullie zijn niet opgewassen tegen de bestraffing van het Vuur, waarvan de brandstapel bestaat uit mensen en stenen. Het Vuur is de bestemming van een ieder die niet gelooft in Zijn Heer. Dus ook de bestemming van de zondaars onder de moslims, al zullen zij niet eeuwig in het Vuur verblijven in tegenstelling tot de ongelovigen.
Leraar: Aboe Ismail
Locatie: Moskee as-Soennah