Tafsier soerat Al-Baqara vers 25 – 27

8292
Vers 25:
وَبَشِّرِ الَّذِين آمَنُواْ وَعَمِلُواْ الصَّالِحَاتِ أَنَّ لَهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الأَنْهَارُ كُلَّمَا رُزِقُواْ مِنْهَا مِن ثَمَرَةٍ رِّزْقاً قَالُواْ هَـذَا الَّذِي رُزِقْنَا مِن قَبْلُ وَأُتُواْ بِهِ مُتَشَابِهاً وَلَهُمْ فِيهَا أَزْوَاجٌ مُّطَهَّرَةٌ وَهُمْ فِيهَا خَالِدُونَ
In dit vers zegt Allah tegen zijn Profeet dat hij de rechtschapen dienaren moet inlichten over datgene dat Allah aan Gunsten voor hen heeft klaargemaakt en de bekoringen die op hen staan te wachten als beloning voor hun geloof en hun goede daden. Allah vertelt ons dat zij zich op de Dag des Oordeels zullen bevinden in een Paradijs gevuld met op elkaar lijkende vruchten, terwijl hun smaken van elkaar verschillen.
In zoverre dat wanneer één van deze vruchten aan een inwoner van het Paradijs wordt gegeven, hij in eerste instantie denkt dat het om een vrucht gaat die hij reeds in het wereldse leven heeft gekend, omdat het (kennelijk) qua uiterlijk lijkt op de vruchten die hij in het wereldse leven heeft mogen eten. Maar zodra hij deze nuttigt, merkt hij op dat de smaak van de vruchten van het Paradijs in geen enkel opzicht te vergelijken zijn met de smaak van de vruchten uit het wereldse leven. De smaak van de vruchten van het wereldse leven vallen in het niet, wanneer hij een hap neemt van de vruchten van het Paradijs.
Ook zijn de inwoners van het Paradijs in het bezit van schone vrouwen, zegt Allah. Vrouwen die gevrijwaard zijn van alle tekortkomingen die men tegenkomt bij de vrouwen van het wereldse leven. En het allermooiste is dat zij voor eeuwig in deze gunsten mogen verblijven. Zij hoeven niet te vrezen dat er ooit een einde hieraan komt.
Vers 26:
إِنَّ اللَّهَ لاَ يَسْتَحْيِي أَن يَضْرِبَ مَثَلاً مَّا بَعُوضَةً فَمَا فَوْقَهَا فَأَمَّا الَّذِينَ آمَنُواْ فَيَعْلَمُونَ أَنَّهُ الْحَقُّ مِن رَّبِّهِمْ وَأَمَّا الَّذِينَ كَفَرُواْ فَيَقُولُونَ مَاذَا أَرَادَ اللَّهُ بِهَـذَا مَثَلاً يُضِلُّ بِهِ كَثِيراً وَيَهْدِي بِهِ كَثِيراً وَمَا يُضِلُّ بِهِ إِلاَّ الْفَاسِقِينَ
Vervolgens zegt Allah dat Hij Zich niet schaamt om voorbeelden te slaan middels één van Zijn schepselen. Zelfs niet als het een muskiet betreft, want al deze schepselen zijn door Hem gemaakt en gecreëerd. Zoals de vernuftheid van Zijn schepping te bewonderen is door te kijken naar een olifant of een kameel, zo is die vernuftheid en die perfectie ook te zien in een muskiet die Hij heeft gemaakt. Het is zelfs zo dat de kleine schepselen meer bewondering oproepen bij een persoon dan de grote schepselen.
Wanneer deze voorbeelden, die Allah in de Koran geeft, een gelovige ter ore komen, dan gelooft hij onmiddellijk en weet hij dat dit afkomstig is van Allah. In tegenstelling tot een ongelovige die in twijfel en verwarring verkeert. Hij zal door deze voorbeelden juist meer van het Rechte Pad afdwalen. Vandaar dat wanneer een geleerde persoon de verzen van Allah te horen krijgt, hij meer imaan voelt. Terwijl een ongelovige, wanneer hij de verzen van Allah te horen krijgt, zijn ongeloof en hardnekkigheid daardoor alleen maar toenemen.
Vers 27:
الَّذِينَ يَنقُضُونَ عَهْدَ اللَّهِ مِن بَعْدِ مِيثَاقِهِ وَيَقْطَعُونَ مَا أَمَرَ اللَّهُ بِهِ أَن يُوصَلَ وَيُفْسِدُونَ فِي الأَرْضِ أُولَـئِكَ هُمُ الْخَاسِرُونَ
Over diegenen die de Tekenen van Allah verloochenen, zegt Allah dat zij degenen zijn die het verbond schenden. Het verbond dat zij zijn aangegaan met Allah om in Hem te geloven en Zijn profeten te volgen. Behalve dit verbond met Allah, hebben zij ook alle andere verbonden geschonden die wij ons maar kunnen bedenken, want dit ligt nu eenmaal in hun verdorven aard.
Ook weigeren zij hun betrekkingen met hun ouders, hun familieleden en hun buren in stand te houden. Dus het valt ons op dat zij zowel de banden met Allah als met de dienaren hebben verbroken. Daarnaast doen zij er ook alles aan om anarchie en wanorde te zaaien op aarde, om verdeeldheid onder de mensen te kweken en om listen te beramen ten nadele van de gelovigen.
Deze mensen zijn de verliezers zegt Allah. Zij die zichzelf in hun leven en hun geluk zijn verloren. Zij zijn degenen die lijden aan het grootste verlies dat maar te bedenken is. En zij zijn degenen die de meest stupide transactie zijn aangegaan. Want als we het hebben over financieel verlies, dan kan dat nog altijd weer goed worden gemaakt. Maar wanneer wij praten over het verlies van iemands geloof, dan kunnen wij stellen dat dit soort verlies niet meer goed te maken is. Want het betreft een verlies dat zowel consequenties heeft op het wereldse leven als dat van het Hiernamaals.
Leraar: Aboe Ismail
Locatie: Moskee as-Soennah