Tafsier soerat Al-Baqarah vers 1 – 3

32549

Vers 1:

الم

“Alif Lam Mim.” Alleen Allah heeft weet van de betekenis van deze letters. En dit vers valt onder al-Moetashaabih, oftewel de verzen met een meerduidige betekenis.
Vers 2:
ذَلِكَ الْكِتَابُ لاَ رَيْبَ فِيهِ هُدًى لِّلْمُتَّقِينَ
Hier wordt verwezen naar de Koran als zijnde een Geweldig Boek dat zijn gelijke niet kent. Wat betreft zijn waarachtigheid, zijn zegening en zijn voortreffelijkheid. Allah geeft hier tevens te kennen dat dit Boek niet onderhevig is aan twijfels, maar natuurlijk de absolute Waarheid in zich heeft.
Dit Boek zorgt er juist voor dat alle twijfels die zich in een persoon kunnen schuilen verdwijnen. Dit Boek dient als gids voor eenieder die zoekend is naar gelukzaligheid in het wereldse leven en in het Hiernamaals. Hij brengt een persoon dus naar de Leiding en houdt hem af van de ondergang. De enigen die baat hebben bij dit Boek zijn de gelovigen. Dat zijn degenen die toenadering zoeken tot Allah middels gehoorzaamheid en zij zijn het die op afstand blijven van Zijn Bestraffing door het vermijden van zonden.
Vers 3:
الَّذِينَ يُؤْمِنُونَ بِالْغَيْبِ وَيُقِيمُونَ الصَّلاةَ وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنفِقُونَ
De gelovigen, voor wie dit Boek als leiding geldt, zijn diegenen die geloven in alles wat de Profeet (vrede zij met hem) verteld heeft aan berichtgevingen omtrent het ongeziene. Zoals de Dag des Oordeels, het Paradijs en de Hel. Ook natuurlijk de berichtgevingen omtrent vroegere volkeren en omtrent de toekomst. Een ander kenmerk van deze gelovigen, van deze Godsvruchtigen, is dat zij het gebed onderhouden. En als je goed oplet, dan zie je dat Allah niet spreekt van het verrichten van het gebed, maar spreekt van ‘Yoeqiemoena’oftewel, het gebed in stand houden. Dat betekent dat zij met een gebed komen dat voldoet aan alle voorwaarden. Een gebed dat voldoet aan alle Soenan. Een gebed vol concentratie en ootmoedigheid. Alleen dit soort gebeden kan de persoon ervan weerhouden om verdorvenheden en zonden te plegen.
Een andere eigenschap van deze gelovige mensen is dat zij hun bezittingen uitgeven op de Weg van Allah. Zij dragen Zakaat (armenbelasting) af en geven liefdadigheid uit. Zij proberen het leven van de behoeftige mensen enigszins te verlichten en te vergemakkelijken en zij worden niet gekenmerkt door gierigheid, want zij weten dat het Allah is Die hen alles heeft gegeven en dat Hij het weer is die hen ook alles weer kan afpakken.

Leraar: Aboe Ismail
Locatie: Moskee as-Soennah