Tafsier soerat Al-Baqarah vers 181 – 183

9046
Vers 181:
فَمَن بَدَّلَهُ بَعْدَ مَا سَمِعَهُ فَإِنَّمَا إِثْمُهُ عَلَى الَّذِينَ يُبَدِّلُونَهُ إِنَّ اللّهَ سَمِيعٌ عَلِيمٌ
Aangezien de kans aanwezig is dat het testament van een persoon na zijn dood door anderen gewijzigd kan worden, wordt hier een waarschuwing uitgesproken richting degenen die zich hieraan schuldig maken. Ook wordt duidelijk gemaakt dat bij het wijzigen van een testament door anderen, de overleden persoon geen blaam treft.
Tevens geeft Allah aan de Alhorende te zijn. Oftewel, Hij is in staat alle geluiden op te vangen en dus ook de wilsbeschikking die de overleden persoon voor zijn dood bekend heeft gemaakt. Daarnaast is Hij op de hoogte van eenieders intentie en zal Hij op basis hiervan rekenschap afnemen.
Vers 182:
‏ فَمَنْ خَافَ مِن مُّوصٍ جَنَفاً أَوْ إِثْماً فَأَصْلَحَ بَيْنَهُمْ فَلاَ إِثْمَ عَلَيْهِ إِنَّ اللّهَ غَفُورٌ رَّحِيمٌ
Indien het testament gekenmerkt wordt door onrecht en overtreding, dan is het gewenst voor degene die aanwezig is bij het opmaken van dit testament de opsteller ervan te adviseren rechtvaardig te zijn. Hiermee kan hij beide betrokken partijen, namelijk de overtredende en de benadeelde partij, nader tot elkaar brengen en dus een goede daad verrichten.
Vers 183:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ
Allah benoemt in dit vers één van de gunsten waarmee Hij de dienaren heeft beschonken, namelijk de verplichtstelling van het vasten in navolging van voorgaande gemeenschappen. Het vasten draagt vele voordelen met zich mee en is geschikt voor alle tijden.
De Wijsheid die verscholen ligt in het vasten, is namelijk dat het als aanleiding dient voor het verwerven van godsvrucht. De vastende vermijdt het eten, drinken en geslachtgemeenschap om toenadering te zoeken tot Allah. Ook is men tijdens het vasten meer bewust van de observatie van zijn Heer. Het vasten doet tevens de aderen vernauwen, waardoor het de satan lastig wordt gemaakt om zich hier doorheen voort te bewegen. Dus het vasten doet de invloed van de satan verminderen en dus ook de drang tot het begaan van zonden.
Daarnaast is de persoon in deze maand meer bereid om daden van aanbidding te verrichten en door het ervaren van honger worden de rijken aangezet tot het goede jegens de armen.
Leraar: Aboe Ismail
Locatie: moskee as-Soennah