Tien boeken per jaar uitlezen

6703

Ik heb gesproken over het principe van “de tien minuten”. Wat houdt dit principe in het kort in? Dit houdt in dat jij door dagelijks tien minuten van je tijd te spenderen aan het vergaren van kennis jij een hoop kennis kunt opdoen. Hoe?

Als je op een normaal tempo leest, ben je in staat om in tien minuten tijd tien pagina’s te lezen. Het lezen van een gemiddelde pagina neemt ongeveer één minuut in beslag. Hierbij gaat het dan om pagina’s die van middelmatige grootte zijn en niet zoals die van Fath ul-Baarie bijvoorbeeld. Een voorbeeld van een middelmatige pagina is een pagina uit het boek Siyar Aʿlaam un-Noebalaa’.

Wanneer jij dit dagelijks leest, zal je op jaarbasis 3.650 pagina’s lezen. Als we uitgaan van een gemiddeld boek dat zo’n 300 tot 400 pagina’s telt, dan zou jij tien boeken in een jaar moeten uitlezen. En dit op basis van tien minuten per dag.

Men zou kunnen stellen dat het lezen van tien boeken per jaar niet veel voorstelt. Maar dit is het geval wanneer men ‘slechts’ 10 minuten per dag besteedt. En desondanks ken ik een hoop mensen die op jaarbasis nog geen tien boeken lezen. En dan heb ik het over de praktiserenden en degenen die denken dat zij studenten van kennis zijn. Zo verstrijken er jaren zonder dat zij ook maar één boek hebben uitgelezen, laat staan tien of meer boeken.

Sheikh dr. al-Bashier ʿIsaam al-Moeraakoeshie