Het optimaal benutten van Ramadan deel 1

8789

Ten eerste zouden wij jou willen vragen: “Zou je het fijn vinden om Ramadan dubbel te vasten?” … Maar hoe vraag je je af?

Het antwoord hierop is te vinden in de overlevering van Zayd ibnoe Khaalid al-Djoehaniy. Hij overlevert dat de Profeet (vrede zij met hem) zei: “Wie een vastende te eten geeft om daarmee zijn vasten te verbreken; hem komt de zelfde beloning toe als deze vastende zonder dat dit iets zal afdoen aan de beloning van de vastende.”

(Ahmad, at-Tirmidhiy)

Er zijn verschillende manieren om in aanmerking te komen voor deze geweldige beloning, zoals het te eten geven van vastenden in de moskeeën. Wees eens eerlijk, mijn lieve broeder, hoeveel ben je nu werkelijk kwijt om een vastende te voeden… drie, vier euro? In een maand is dat pak ‘m beet honderd euro. Wil je Ramadan dus dubbel vasten dan zul je honderd euro aan de moskee kunnen doneren.

Ook zouden de moskeeën die zich toeleggen op het voeden van vastenden er goed aan doen lessen te verzorgen voorafgaand aan de Iftaar. Voornamelijk in deze tijden waarin de harten van de mensen bereidwillig zijn en de oren luistergierig. Deze lessen zouden het best in verschillende talen verzorgd moeten worden.

Een andere manier om dubbel beloond te worden voor het vasten is het voeden van de verwante vastenden en buren. Tegelijkertijd wordt je hierdoor extra beloond voor het onderhouden van de familiebanden en het betrachten van goedheid jegens de buren.