|
07:12
Den Haag | Shoeroeq
gebedstijdMiddel 13gebedstijd
Middel 7
05:11
Middel 6
07:12
Middel 5
13:54
Middel 2
17:22
Middel 4
20:22
Middel 3
22:15
Alle gebedstijden
Vasten op zaterdag

Over het afzonderlijk vasten op de zaterdag bestaan verschillende meningen. Volgens sommige geleerden is het vrijwillig vasten op de zaterdag toegestaan, volgens anderen is dit afkeurenswaardig en volgens een derde uitspraak is dit verboden.

De reden van dit meningsverschil is gelegen in de overlevering van Khaalid ibn Micdaan waarin hij vertelt dat de Profeet (vrede zij met hem) heeft gezegd: “Vast niet op de zaterdag, behalve als het een verplichting betreft.”

De geleerden die deze overlevering correct hebben verklaard, zijn de mening toegedaan dat het vasten op de zaterdag verboden of minstens afkeurenswaardig is. Degene die deze overlevering zwak hebben verklaard zijn van mening dat dit niet het geval is. Deze laatste mening is ook de meest correcte.

De voorgenoemde overlevering is namelijk zwak en in strijd met andere correcte overleveringen die erop duiden dat het vasten op de zaterdag wel toegestaan is, zoals Imam Ahmad te kennen gaf. Een voorbeeld hiervan is de overlevering van Imam al-Boekhaarie waarin de Profeet (vrede zij met hem) tegen Djoewayriyah zei, toen hij vernam dat zij op de vrijdag vastte: “Heb je gister gevast?” Waarop zij zei: “Nee.” Toen vroeg hij: “Ga jij morgen vasten?” Waarop ze weer ‘nee’ antwoordde. Hierna gaf de Profeet haar het bevel om haar vasten te verbreken.

Team al-Yaqeen

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter