115.000 handtekeningen tegen beledigen Profeet

1565

Het beledigen van profeet Mohammed (vrede zij met hem) zou strafbaar gesteld moeten worden, dit is de mening van imam Ismail Abou Soumayyah. Hij is initiatiefnemer van een petitie in drie dagen al meer dan 115.000 keer is ondertekend.

De petitie volgt op een suggestie die imam Yassin el Forkani afgelopen week deed naar aanleiding van de terreuraanslagen in Frankrijk. Ook hij riep op om het beledigen van de profeet (vrede zij met hem) in te perken middels wetgeving. Nu de petitie meer dan 40.000 handtekeningen heeft bereikt, is de Tweede Kamer verplicht om het onderwerp te bespreken.

Het gevoel dat onder moslims leeft komt door de duizenden handtekeningen duidelijk naar voren, aldus imam Abou Soumayyah. “Dat het bespotten van de profeet ons raakt in hart en ziel. Dat je ons echt heel erg kwetst en dat het ons heel erg pijn doet.”

Arabist Jan Jaap de Ruiter van de Tilburg University begrijpt dat wel. “Voor moslims is Mohammed de beste mens die heeft geleefd, een voorbeeld om na te volgen. Moslims willen hem zoveel mogelijk navolgen in zijn gedrag en woorden.”

Kortom: zo’n man staat op een voetstuk want een beter mens als de profeet is er niet, aldus de Arabist. “Dan ligt het gevoelig als niet-moslims grapjes maken of nare dingen zeggen over de profeet. Dat raakt hen in de ziel. Dat is natuurlijk begrijpelijk, dat zijn religieuze gevoelens.”

Vaak krijgt imam Abou Soumayyah de vraag waarom spotprenten eigenlijk zo kwetsend zijn. “De profeet is eigenlijk ons hele leven. Vanaf het moment dat ik wakker word, tot het moment dat ik ga slapen is hij mijn grote voorbeeld.”

Maatschappelijke discussie

Vaak wordt door degenen die spotprenten goedpraten aangehaald dat niet alles, in figuurlijke zin, met rubberen tegels bedekt moet worden maar er eelt op de ziel gekweekt moet worden.

Imam Abou Soumayyah geeft aan dat eelt op de ziel niet betekent dat je voor een persoon moet gaan staan en het meest dierbare wat diegene heeft moet aantasten. “Ik maak me zorgen over een wedstrijd wie het hardst de profeet kan beledigen. Natuurlijk kunnen we tegen een stootje, dat hebben we ook laten zien met deze reactie. We doen nu een moreel appel. Als we dit juridisch geregeld krijgen, is dat mooi. En zo niet, dan hebben we op z’n minst een maatschappelijke discussie op gang gebracht”, aldus imam Abou Soumayyah.

Bron: Rtlneuws.nl

Team al-Yaqeen