3,3 miljoen doden door alcohol

5017

Wereldwijd zijn er in 2012 maar liefst 3,3 miljoen mensen overleden door schadelijk gebruik van alcohol. Dit meldt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO in een recent uitgebracht rapport. Alcoholgebruik kan niet alleen leiden tot afhankelijkheid, maar ook tot toename van het risico op meer dan 200 ziekten, waaronder levercirrose en verschillende vormen van kanker. Daarnaast kan het drinken van alcohol leiden naar geweld en ongevallen.

Het rapport maakt ook melding dat het gebruik van alcohol mensen vatbaarder maakt voor infectieziekten zoals tuberculose en longontsteking.

“Er dient meer gedaan te worden om de populatie te beschermen tegen negatieve gezondheidsconsequenties van alcoholgebruik”, aldus dr. Chestnov (WHO adjunct-directeur Niet-overdraagbare ziekten en Geestelijke Gezondheid). “Het rapport laat duidelijk zien dat er geen ruimte is voor zelfgenoegzaamheid als het gaat om het reduceren van het schadelijke gebruik van alcohol.”

Wereldwijd kent Europa het hoogste percentage alcoholgebruik per hoofd van de bevolking. Sommige landen hebben al maatregelen genomen om de mensen te beschermen tegen alcohol. Dit varieert van het verbieden van alcohol, het verhogen van de accijnzen op alcohol en het stellen van leeftijdsgrenzen.

Bron: Who.int

Team al-Yaqeen
14 mei 2014