Maar liefst 40% van de Turkse en Marokkaanse Nederlanders voelt zich niet thuis in Nederland. Ze zien hun kansen somber in en ervaren vaker discriminatie.
Dat blijkt uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Volgens het SCP zijn vier op de tien Turkse en Marokkaanse Nederlanders somber over het ‘maatschappelijk klimaat’ in ons land. Migranten en vooral ook hun kinderen voelen ‘onbehagen over de Nederlandse samenleving’, schrijft het SCP. Ze zijn daardoor vooral gericht op hun thuisland en zijn heel erg met hun geloof bezig.
“Het geloof is bij veel jongeren met een Turkse of Marokkaanse achtergrond een belangrijk onderdeel van hun identiteit. Ze hechten groot belang aan het navolgen van regels uit de Islam.”
Het SCP vond het opvallend dat ook Surinaamse Nederlanders, een groep die een relatief positieve plek heeft in de Nederlandse samenleving, zich minder thuis zijn gaan voelen. “Het gevoel van uitsluiting brengt het risico mee dat groepen zich meer van elkaar gaan afsluiten”, waarschuwt het SCP.
Het SCP merkt op dat een grote groep mensen het gevoel heeft ‘dat Nederland zijn eigenheid verliest’. “De zorg richt zich op moslims, die geassocieerd worden met geweld. Ook de discussie over Zwarte Piet wordt genoemd als voorbeeld van het verdwijnen van de Nederlandse cultuur.”
Bron: RTLNieuws.nl
Team al-Yaqeen
14 februari 2017