Moslims gedood bij ‘haataanval’

11086

In de Canadese stad London zijn zondag meerdere moslims doodgereden na een doelbewuste aanval.  De politie gaat ervan uit dat ze zijn aangevallen omdat ze moslim zijn.

‘Dit was een daad van massamoord specifiek gericht tegen moslims’, aldus burgemeester Ed Holder, die spreekt van een haataanval. “Drie generaties van één familie zijn in één klap vermoord. Het is verschrikkelijk.” “De aanval komt voort uit onbeschrijfelijke haat. De omvang van deze haat doet je afvragen in wat voor stad we leven.” Politiechef Stephen Williams sluit zich hierbij aan zeggende: ‘We vermoeden dat deze mensen het doelwit waren omdat ze islamitisch zijn.’

De verdachte is de 20-jarige Nathaniel Veltman, die in een pick-uptruck doelbewust op de slachtoffers inreed, aldus de politie. De slachtoffers maakten een avondwandeling op het moment dat ze werden aangevallen. Een van hen stierf ter plekke. De drie andere dodelijke slachtoffers overleden in het ziekenhuis. Het gaat om een vrouw van 74, een man van 46, een vrouw van 44 en een 15-jarig meisje. Het vijfde slachtoffer, een 9-jarig kind, zou ernstige maar geen levensgevaarlijke verwondingen hebben.

Volgens de politie droeg de man bij zijn aanhouding een kogelwerend vest, of iets wat daar sterk op lijkt.

Er wordt nog onderzocht of de verdachte lid is van een specifieke beweging gericht tegen moslims. Wel duidelijk is dat de aanval was gepland.

“Dit is een terroristische aanslag gepleegd op Canadese bodem, en moet ook zo worden behandeld”, aldus Mustafa Farooq, het hoofd van het overlegorgaan van moslims in Canada. Hij geeft aan dat er geen relatie was tussen de slachtoffers en dader. ‘Hij kende ze niet”, aldus de voorzitter.

De Canadese Premier Trudeau meldt op sociale media dat hij geschokt is door het nieuws en spreekt zijn steun uit voor de islamitische gemeenschap. Hij schrijft: “Aan de moslimgemeenschap in London en de moslims wereldwijd. Weet dat we naast jullie staan. Islamofobie heeft in geen enkele gemeenschap plaats. Deze haat is verraderlijk en verachtelijk en moet stoppen.”

Bron: Volkskrant.nl

Team al-Yaqeen