9 miljoen verkrachte vrouwen in Europa

4776

Een grootschalig Europees onderzoek dat werd uitgevoerd door het EU-agentschap heeft uitgewezen dat vrouwen in Europa massaal slachtoffer zijn van ongewenste intimiteiten. De vormen ervan variëren en de cijfers liegen er niet om.

Eén op de twintig vrouwen vanaf 15 jaar is wel eens verkracht. Dit betekent dat het gaat om maar liefst 9 miljoen verkrachtingen. Nog vaker zijn vrouwen slachtoffer van seksuele intimidatie,zoals ongewenste aanrakingen, omhelzingen of kussen. 55% van alle Europese vrouwen zegt dit wel eens mee te hebben gemaakt. In een derde van de gevallen was het de baas, een collega of een klant, blijkt uit het onderzoek. Vooral vrouwen in hogere managementfuncties zijn hier slachtoffer van, namelijk 75%.

Ook stalken blijkt een veel gebruikt middel voor ongewenste intimiteiten. Bijna één op de vijf vrouwen in Europa is wel eens gestalkt. Een kwart van deze vrouwen heeft door toedoen hiervan haar telefoonnummer en of e-mailadres moeten veranderen.

Nederland

Maar liefst 45% van de Nederlandse vrouwen is het slachtoffer geweest van lichamelijk of seksueel geweld. Dat percentage ligt beduidend hoger dan het gemiddelde in Europa, welke op 33% staat, zo verklaren de onderzoekers de relatief hogere scores voor Nederland.

Werk

Veel geweld of intimidatie vindt thuis of op het werk plaats. Omdat veel Nederlandse vrouwen werken, is hun kans geïntimideerd te worden ook groter. Hoewel Nederlandse vrouwen eerder stappen naar de politie of autoriteiten, wordt geconcludeerd dat deze maar weinig doen voor de slachtoffers.

"Te veel vrouwen lijden", aldus directeur Morten Kjaerum van het agentschap. "9 miljoen verkrachte vrouwen: dat is bijna de hele bevolking van Oostenrijk!" Geweld tegen vrouwen is dan ook geen klein probleem, aldus Kjaerum. Bovendien is er geen enkel EU-land waar de score goed is. "Er is geen enkele reden om tevreden te zijn."

In totaal werden 42.000 vrouwen tussen de 18 en 74 jaar in alle 28 EU-lidstaten geïnterviewd over geweld.

Bron: NU.nl

Team al-Yaqeen
6 maart 2014