Alle extra ‘beveiliging’ al-Aqsa opgeheven

2450

Alle extra ‘veiligheidsvoorzieningen’ bij de al-Aqsa moskee in Jeruzalem zijn verwijderd. Israëlische media melden vandaag dat de laatste camera’s werden ontmanteld en dat de zogenoemde status quo was hersteld.

Dit kwam na een besluit van het Israëlische veiligheidskabinet.

De Palestijnen tekenden hiertegen protest aan omdat zij dit zagen als een poging van de Israëlische politiek om meer controle over het heiligdom te krijgen. In de botsingen tussen Palestijnen en de Israëlische politie kwamen vier Palestijnen om en raakten er honderden gewond.

Bidden

De Waqf, de organisatie die gaat over islamitische delen in het gebied, en de moeftie van Jeruzalem hebben positief gereageerd op het weghalen van de veiligheidsvoorzieningen. Zij riepen donderdag gelovigen op om weer bij al-Aqsa te bidden. Hiermee lijkt de jongste crisis tussen Israël en de islamitische wereld over het beheer van het heiligdom ten einde gekomen.

Israël heeft in de oorlog van 1967 het heiligdom net als de rest van Oost-Jeruzalem veroverd. Tot die tijd werd het Verheven Heiligdom beheerd door een Jordaans ministerie. De Israëlische bezetters hebben vervolgens het besturen ervan onder voorwaarden overgedragen aan de Waqf.

Bron: NU.nl

Team al-Yaqeen
27 juli 2017