Amnesty: Leger Israël is harteloos

3691

In juli en augustus heeft het Israëlische leger tientallen Palestijnse burgers om het leven gebracht bij aanvallen op huizen in de Gazastrook. Amnesty International spreekt van 'harteloze' acties.

Dat stelt zij in een rapport met de naam 'Families onder het puin' over de recente Israëlische aanvallen op de Gazastrook.

In het rapport worden door Amnesty acht gevallen beschreven waarbij gezinswoningen zonder enige waarschuwing vooraf onder vuur werden genomen. Hierbij zouden 104 burgers, waaronder 62 kinderen, om het leven zijn gekomen.

Het Israëlische leger heeft de oorlogswetten herhaaldelijk genegeerd door de Palestijnse gezinnen "geen enkele kans te geven om te vluchten", aldus Philip Luther van Amnesty International.

Amnesty heeft een aantal doelen gelabeld als 'militair doelwit'. Echter geeft de organisatie te kennen dat de militaire voordelen niet opwegen tegen het aantal doden en de verwoesting.

Israël heeft niet gereageerd op het verzoek van Amnesty om een toelichting op de aanvallen. Luther noemt het van "cruciaal belang dat partijen ter verantwoording worden gebracht voor eventuele schendingen van het internationaal humanitair recht".

Andermaal pleit Amnesty ervoor dat het Internationaal Strafhof naar de zaak kijkt. "Zeker gezien het feit dat de Israëlische en Palestijnse autoriteiten niet in staat lijken te zijn onafhankelijk en onpartijdig beschuldigingen van oorlogsmisdaden te onderzoeken."

In totaal zijn er gedurende het conflict zeker 18.000 huizen verwoest. Ook zijn er ruim 1.500 Palestijnse burgers, waaronder 519 kinderen, om het leven gekomen.

Bron:Nu.nl

Team al-Yaqeen
5 november 2014