Amnesty: oorlogsmisdaden Israël in Gazastrook

3348

De bombardementen van Israël op vier flatgebouwen in de Gazastrook afgelopen zomer worden door Amnesty International bestempeld als oorlogsmisdaden. In de laatste dagen van het conflict werden de gebouwen gebombardeerd. Echter diende dit geen enkel militair doel, aldus Amnesty in een rapport.

De mensenrechtenorganisatie roept om een onafhankelijk en onpartijdig onderzoek naar de “moedwillige vernietiging” van de gebouwen.

Israël noemt de beschuldiging van Amnesty ongefundeerd. Volgens hen gaat het rapport voorbij aan het feit dat Hamas de gebouwen gebruikte voor militaire doeleneinden. Amnesty zou beter de raketaanvallen van Hamas op Israël kunnen onderzoeken, aldus de Israëlische ambassade in Londen.

Amnesty schrijft dat de bombardementen een collectieve bestraffing was voor de bevolking van de Gazastrook.

In de laatste vier dagen voordat de wapenstilstand inging, werden vier gebouwen van respectievelijk 16, 13, 12 en 4 verdiepingen door de bombardementen van Israël verwoest. Door vooraf gegeven waarschuwingen vielen hierbij geen doden. Echter raakten tientallen mensen in nabijgelegen gebouwen gewond. Amnesty wijst ook op het feit dat honderden mensen hun huis, zaak en bezittingen kwijtraakten hierdoor.

Bron: Nos.nl

Team al-Yaqeen
10 december 2014