Amsterdam gaat islamofobie registreren

3785

De gemeente Amsterdam is voornemens anti-islamitische incidenten en moslimdiscriminatie beter en apart te registreren. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad steunde donderdag een initiatief hiervoor van D66 en VVD.

De partijen zijn bezorgd over geweld in de hoofdstad tegen Islamitische Amsterdammers en instellingen. Twee op de vijf moskeeën in Nederland hebben volgens D66 en VVD in de afgelopen tien jaar te maken gehad met gewelddadige incidenten. Dit varieerde van een varkenskop voor de deur tot dreigmails en bekladding. Twee op de drie docenten gaf vorig jaar aan getuige te zijn geweest van moslimdiscriminatie in de klas.

„Nu wordt niet geregistreerd dat het om moslimdiscriminatie gaat, waardoor de werkelijke omvang van incidenten tegen moslims in Amsterdam niet zichtbaar is”, aldus de partijen. Wanneer een raam van een moskee werd ingegooid, schaarde de politie zo'n incident voorheen onder 'vernieling'. Antisemitisme en discriminatie vanwege iemands seksuele geaardheid worden wel apart bijgehouden.

Binnenkort wordt islamofobie als aparte subcategorie geregistreerd als mensen aangifte komen doen bij de politie of een klacht indienen bij het Meldpunt Discriminatie. Het voorstel van de twee partijen kreeg tijdens de behandeling in een commissievergadering de steun van de PvdA, GroenLinks en de SP.

Bron: Telegraaf.nl

Team al-Yaqeen
27 augustus 2015