Amsterdam moet Islamitische school huisvesten

3021

De gemeente Amsterdam moet vóór 1 augustus 2017 een pand beschikbaar stellen aan een nieuwe Islamitische scholengemeenschap. Dat oordeel velde de Raad van State woensdag. Hiermee lijkt een einde te komen aan een langslepend conflict.

De gemeente moet van de hoogste bestuursrechter zorgdragen voor de huisvesting van brugklassen voor mavo, havo en vwo. Het gaat in totaal om 186 brugklassers. Dat is beduidend minder dan de Stichting Islamitisch Onderwijs Amsterdam en Omstreken (SIO) noodzakelijk acht. De SIO wilde direct een pand voor de huisvesting van duizend leerlingen.

De gemeente Amsterdam kan niet in hoger beroep tegen de uitspraak van de hoogste bestuursrechter. Wethouder van onderwijs Simone Kukenheim is met herfstreces en kon daarom woensdag nog niet reageren. Een woordvoerder geeft aan: “We bestuderen de uitspraak en gaan kijken hoe we invulling gaan geven aan het besluit.”

De verhouding tussen de gemeente Amsterdam en de SIO verloopt al jaren moeizaam. Amsterdam zit niet te wachten op een nieuwe Islamitische school. Het debacle met het Islamitisch College Amsterdam (ICA), dat in 2010 de deuren sloot, ligt nog vers in het geheugen. Destijds draaide het ministerie de geldkraan dicht omdat er te weinig leerlingen waren. De onderwijskwaliteit was jarenlang ondermaats.

Geen haast

Kort na de sluiting van het ICA diende de SIO bij het ministerie van Onderwijs een aanvraag in voor een nieuwe Islamitische middelbare school. Formeel was deze stichting geen doorstart van het ICA, al waren er wel enkele oud-medewerkers van de gesloten school bij het initiatief betrokken.

In 2011 werd de aanvraag van de SIO door het ministerie goedgekeurd. Toenmalig onderwijswethouder Lodewijk Asscher liet direct weten dat hij het initiatief niet zag zitten. Veel mogelijkheden om de school te dwarsbomen had hij niet. Een gemeente moet een school die goedkeuring van het ministerie krijgt binnen vijf jaar helpen aan huisvesting.

De gemeente toonde echter geen haast. Zo stelde de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling, die verantwoordelijk is voor de huisvesting, in 2012 een lijst met aanvullende voorwaarden op waaraan de SIO zou moeten voldoen. Zo moest de stichting onder meer een heldere visie opstellen en een businessplan.

De om advies gevraagde Onderwijsraad oordeelde dat de gemeente zulke eisen niet mocht stellen. Toch stelde de gemeente Amsterdam ook toen geen pand ter beschikking.

Bron: Volkskrant.nl

Team al-Yaqeen
22 oktober 2015