Antwoord moskee Enschede aan buurvrouw levert overweldigende reacties op

4552

Een mailwisseling tussen een vrouw uit Enschede en het bestuur van een moskee naast haar huis is op het moment van dit bericht (op al-Yaqeen, red.)al bijna 7.500 keer gedeeld op Facebook. Kirstin Wilde, de buurvrouw van de moskee, stuurde een openhartige e-mail naar het bestuur van de Islamitische Vereniging Enschede en Omgeving (IVEO)met de vraag hoe haar 'onbekende buren' tegen de gebeurtenissen in Frankrijk zagen. Ze kreeg een naar eigen zeggen ‘prachtige’ reactie terug.

Wilde spreekt in de mail haar zorgen uit over de terroristische acties in en rond Parijs. Ze vroeg zich af hoe daar in de moskee tegenaan wordt gekeken. “Ik merk namelijk dat zowel op televisie als in mijn omgeving, mensen de moslims over één kam scheren. En ik ben zo benieuwd wat dat met u doet, en met uw broeders en zusters.”

"Ik wil namelijk niet bang zijn voor mijn eigen buurman, en gewoon de moslims blijven groeten die zo trouw uw moskee bezoeken. Ik wil ze groeten als landgenoten, als buurmannen en buurvrouwen, als broeders en zusters. Ik wil ze niet groeten vanuit angst voor hun intenties of gedachten”, aldus buurvrouw Wilde.

In een reactie aan de vrouw laat het IVEO-bestuur weten blij te zijn met de mail. “Wij stellen het zeer op prijs dat jij open en eerlijk durft aan te geven hoe jij tegen de huidige gebeurtenissen aankijkt en wat dat met jou en jouw omgeving doet. Als moslims is het onze plicht om onze buren zo goed mogelijk te behandelen, te respecteren, ruimte te geven, waar mogelijk te helpen en ga zo maar door.”

‘Vandaag de dag doen velen ongenuanceerde uitspraken’

Het IVEO-bestuur geeft aan dat dit niet overeenkomt met wat er in de media te zien en te horen is. “Vandaag de dag doen velen ongenuanceerde uitspraken, gedragen mensen zich wereldwijd onconstructief, zoeken het conflict op, trachten onrust aan te wakkeren en deinzen velen er niet voor terug om onwaarheden én onjuistheden te poneren als feiten. Zonder daarbij hoor en wederhoor te hanteren.”

“Wij moslims hebben hier erg veel last van en het doet ons pijn, intense pijn! Ook bij ons giert er een helse angst door het lichaam. Een angst van: welke reactie gaat nu weer volgen op de actie van gisteren? Welke slachtoffers moeten er nu weer vallen? Welke moskeeën gaan er nu weer in vlammen op?”

‘Het stemt me positief dat er nog fijne mensen rondlopen op de aardbol’

Het bestuur van de Islamitische vereniging heeft Wilde uitgenodigd om samen met geïnteresseerden een bezoek te brengen aan de moskee. Het is nog niet bekend wanneer dit zal gebeuren. Wilde noemt de reacties op haar mail en het bericht op Facebook ‘overweldigend’. “De reacties zijn heel hartelijk. Ik hoop dat die reacties de moskee ook bereiken, want dat zal ze goed doen. Het stemt me positief dat er nog fijne mensen rondlopen op de aardbol. Die ook weigeren in wij-zij te vervallen, maar gaan voor het wij-gevoel”, aldus Wilde.

Bron: Rtvoost.nl

Team al-Yaqeen
11 januari 2015