Apple verwijdert Koran-app in China

17837

Apple heeft op verzoek van de Chinese autoriteiten één van de populairste Koran-apps in China uit de App Store verwijderd. China heeft de app verboden omdat het illegale religieuze teksten zou bevatten. De verwijdering van de app werd voor het eerst opgemerkt door Apple Censorship, een website die wereldwijd toezicht houdt op apps in de Apple App Store.

De app ‘Quran Majeed’ bevat religieuze islamitische teksten en andere informatie voor het bidden en is wereldwijd verkrijgbaar in de App Store. Momenteel heeft de app 35 miljoen gebruikers en bijna 150.000 recensies. Ook in China behoort het tot de populairste apps.

,,Volgens Apple is onze app Quran Majeed verwijderd uit de China App store omdat deze inhoud bevat waarvoor aanvullende documentatie van de Chinese autoriteiten nodig is”, aldus PDMS, het bedrijf achter de app. ,,We proberen in contact te komen met de Cyberspace-administratie van China en de relevante Chinese autoriteiten om deze kwestie opgelost te krijgen.” Volgens PDMS zijn er in China bijna een miljoen gebruikers van Quran Majeed app.

Alhoewel de Chinese Communistische Partij de islam officieel erkent als godsdienst, wordt China tegelijkertijd beschuldigd van grove schendingen van de mensenrechten en zelfs genocide tegen de Oeigoeren, een overwegend islamitische etnische groep in de provincie Xinjiang.

Grote afzetmarkt

In een reactie aan BBC maakte Apple een verwijzing naar hun mensenrechtenbeleid dat stelt dat het bedrijf zich aan de lokale wetgeving dient te houden, ook al “zijn er soms complexe kwesties waarover we het met regeringen oneens zijn”.

Daarnaast kan ook als reden worden aangevoerd dat China één van de grootste afzetmarkten van Apple is dat het bedrijf bovendien erg afhankelijk is van het land om zijn toeleveringsketen voor hardware draaiende te houden.

‘Quran Majeed’ is niet de enige app die uit de Chinese App Store is verwijderd. Ook bij een Bijbel-app was dit het geval.

De Quran Majeed-app blijft in andere landen beschikbaar in de App Store en op Google Play.

Bron: Hln.be

Team al-Yaqeen