Arabisch lid Veiligheidskorps gediscrimineerd

2692

Het Belgische Paleis van Justitie was woensdagochtend even gesloten, omdat het Veiligheidskorps spontaan het werk had neergelegd. Dat gebeurde nadat een lid van het korps, met baard en Arabisch uiterlijk, niet langer gedetineerden naar de zittingszalen mocht brengen, aldus een vakbondslid.

Het Veiligheidskorps staat in voor het overbrengen van gedetineerden van de gevangenissen naar de gerechtsgebouwen, de voorleiding van gedetineerden naar de verschillende zittingszalen en de toegangscontrole tot het Justitiepaleis en het Portalisgebouw, waar de jeugdrechtbanken en het parket gevestigd zijn.

"De politie had beslist dat een lid van het Veiligheidskorps van Arabische origine met baard niet langer gedetineerden naar de zittingszalen mocht brengen", aldus Johan Peeters van vakbond VSOA. Daarop legde het voltallige veiligheidskorps het werk neer. "Dergelijke discriminatie op basis van uiterlijk kunnen wij niet toelaten."

De beslissing van de politiecommissaris was mogelijk ingegeven door de recente terreurdreiging, maar dat mag geen excuus zijn, meent de vakbond. "Het Veiligheidskorps heeft leden van uiteenlopende afkomst en die zijn allemaal gescreend", aldus Peeters.

Na overleg tussen de directeur van het Veiligheidskorps en de politie, en bemiddeling van de directeur-generaal van het Gevangeniswezen, is het betrokken lid van het korps in ere hersteld. Daarop heeft het veiligheidspersoneel het werk hervat en is het Justitiepaleis weer open gegaan.

Pesterijen

Mogelijk liggen nog meer incidenten aan de basis van de spontane staking. Bronnen binnen het Veiligheidskorps spreken over aanhoudende pesterijen. Directeur-generaal Hans Meurisse heeft het enkel over een organisatorisch misverstand dat vermijdbaar was. "Wel stel ik me vragen bij de overdreven kritische houding in Brussel tegenover het Veiligheidskorps", klinkt het. "In de gerechtsgebouwen buiten Brussel loopt de samenwerking wel vlot, waarom kan dat hier niet?

Het korps klaagt al jaren over een personeelstekort. Ook de relatie en samenwerking met de Brusselse lokale politie verloopt geregeld stroef.

Bron:Brusselnieuws.be

Team al-Yaqeen
3 december 2015