Armoede is het echte probleem in de Schilderswijk

6992

Volgens schrijver Maarten Zeegers speelt niet intimidatie maar vooral criminaliteit en armoede een rol in de Haagse Schilderswijk. De schrijver woont sinds een jaar in de aangrenzende Transvaalbuurt en herkent het beeld niet dat nu over de Schilderswijk geschetst wordt. Autochtonen en ‘gematigde’ moslims zouden op intimiderende wijze worden aangesproken door ortodoxe moslims als zij in een te korte jurk op straat lopen of varkensvlees eten.

Volgens Zeegers zouden politici meer oog moeten hebben voor de echte problemen waar de bewoners mee kampen, zoals hoge schulden en de gang naar de voedselbank. Ook is hij niet verbaasd over de kritiek van Geert Wilders, die zich bij zijn bezoek aan de wijk niet in Nederland zou wanen. “Er leven hier amper autochtone Nederlanders, dat is zo. Daarnaast wonen er wel veel moslims, maar ook Hindoestanen en Antillianen. De situatie is niet zo zwart wit”, aldus Zeegers.

Dat bewoners van de Schilderswjik op straat niet openlijk alcohol drinken, heeft volgens hem meer te maken met de sociale controle die er onder de moslims zelf leeft. Hij zegt: “Orthodoxe moslims willen vooral dat hun eigen dochters een hoofddoek dragen. Als ik of mijn vrouw langslopen, wordt er nooit iets naar ons geroepen.”

Armoede is volgens Zeegers het grootste probleem. “Armoede is het grootste probleem voor veel mensen. Dat wordt ook niet echt opgelost. Mensen die hun woning niet meer kunnen betalen, verhuizen gewoon naar andere wijken, zoals Laak en Zuiderpark”, zegt Zeegers.

Bron: OmroepWest.nl

Team al-Yaqeen 23 mei 2013