Arsenal-speler Mesut Özil op de bres voor Oeigoeren

11790

Nadat Arsenal sterspeler Mesut Özil op social media kritiek uitte op China over de mensenrechtensituatie in de regio Xinjiang, werd alles wat met Özil te maken heeft pijlsnel verwijderd van de Chinese sportmedia. China is woest en daar merkt Arsenal de gevolgen van.

Zo werd de wedstrijd tussen Arsenal en Manchester City niet uitgezonden door de Chinese staatsomroep en Chinese streamingdiensten zoals PTTV. Daarvoor in de plaats werd een opgenomen match van Arsenals rivaal Tottenham vertoond. China is één van de belangrijkste klanten van de Premier League, met contracten voor uitzendrechten ter waarde van 700 miljoen dollar over de komende drie jaar.

Özil deed een oproep aan medemoslims om de stilte te doorbreken over het lot die geloofsgenoten in de westelijke provincie Xinjiang ondergaan. Volgens een schatting van de Verenigde Naties zijn tot 1 miljoen Oeigoeren en andere islamitische minderheden in kampen geïnterneerd. China beweert dat dit slechts opleidingscentra zijn waar mensen ‘op vrijwillige basis’ extremistisch gedachtegoed afleren. Beijing rechtvaardigt dit met het argument dat er al drie jaar geen terroristische aanslagen hebben plaatsgevonden.

Özil twitterde ‘Oost-Turkestan, de bloedende wond van de islamitische wereld’ boven een afbeelding van een blauw en witte vlag – het symbool van Oeigoerse activisten voor een eigen staat, Oost-Turkestan. China is furieus over de kritiek op het Xinjiang-beleid, maar deze symbolische vlag vindt Beijing onvergefelijk. Volgens China schaart Özil zich hiermee achter ‘extremisme en separatisme’.

‘Zeer ongepast’

De Chinese staatsmedia worstelen met de manier hoe ze een hetze tegen Özil kunnen aanwakkeren zonder precies te vertellen wat hij over Xinjiang zegt. ‘Te gevoelig om te vermelden’, ‘zeer ongepast’: daar moeten Chinese internetgebruikers het mee doen. Dit is echter genoeg om ze massaal aan het schelden te krijgen over ‘de vieze mier’ Özil. Fans verbranden shirtjes met zijn rugnummer, de speler is geschrapt als karakter in onlinespelletjes en zijn fan-website is gesloten.

Chinese fans eisen het ontslag van Özil. In een poging de schade te beperken plaatste Arsenal een verklaring in het Chinees op de Chinese twitterdienst Sina Weibo met de tekst ‘Als voetbalclub hanteert Arsenal het principe dat we niet bij politiek betrokken raken’. Een tweet van Héctor Bellerín, een andere Arsenal-speler, over de Britse verkiezingen, lokte echter geen verklaring van Arsenal uit.

Of de club hiermee de schade beperkt houdt om de lucratieve Chinese markt te behouden is de vraag. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken nodigde Özil uit om langs te komen in Xinjiang, zodat de middenvelder met eigen ogen kan zien dat hij ‘verblind en misleid’ is.

Bron: Volkskrant.nl

Team al-Yaqeen