Artsen eisen strengere regels tegen dronken patiënten

2212

Artsen op de spoedeisende hulp gebieden dat de verkoop van alcohol aan banden wordt gelegd. Eerstehulpafdelingen in binnensteden hebben met zoveel overlast van dronken mensen te maken, dat het personeel wil dat er actie wordt ondernomen.

De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen vindt dat de verkoop van alcohol op één lijn moet worden gezet als de verkoop van sigaretten. Zo zou drank niet meer gewoon tussen de andere artikelen in de supermarkt moeten staan en zou er bijvoorbeeld een verplichte waarschuwing moeten komen op de etiketten. Daarnaast pleit de vereniging voor een hogere belasting op alcohol en restricties bij het maken van reclame voor alcoholconsumptie.

Spoedposten zien al jaren een toename van agressie door overmatig drankgebruik. De artsen willen dat het probleem nu ‘aan de voorkant’ wordt aangepakt.

Voorzitter Crispijn van den Brand wil hierover in gesprek met minister Schippers van Volksgezondheid. “Het moet minder normaal worden om alcohol te kopen. Nu kunnen mensen het tegelijk met de dagelijkse boodschappen inslaan en daar moet een einde aan komen.”

Er zijn nu al regels op gebied van leeftijd, maar die gaan niet ver genoeg, vindt Van den Brand: “Het is goed dat er een leeftijdsgrens is, maar niet alleen jongeren hebben een probleem met alcohol.”

De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen telt 800 leden. Zij zijn verspreid werkzaam over 90% van de spoedeisende hulpafdelingen in Nederland.

Van den Brand werkt zelf op een Eerste Hulpafdeling in Den Haag en hij kent het probleem van dichtbij. “We zien tijdens uitgaansavonden dat meer dan 50% of zelfs 70% van de patiënten dronken is. Ze kotsen en plassen in de wachtkamer, vallen andere patiënten lastig en kunnen agressief reageren op het personeel. Dat kan zo niet langer.”

Bron: NOS.nl

Team al-Yaqeen
23 april 2016