As-Soennah moskee sluit haar deuren tijdens gebed

2771

De as-Soennah moskee in Den Haag sluit per direct haar deuren tijdens de gebeden. Het bestuur geeft aan dit te doen om de veiligheid van de bezoekers te garanderen.

Directe aanleiding hiervoor is de aanslag op een moskee in Canada. “Maar onder onze mensen heerst al langer onrust”, aldus bestuursvoorzitter Abdelhamid Taheri van as-Soennah. “De aanslag past in een samenleving waarin steeds meer islamfobie is. Zo was er vorig jaar nog een aanslag op een moskee in Enschede en met de jaarwisseling op een islamitische school in Amsterdam. Het is niet langer de vraag of de volgende aan de beurt is, maar wanneer.”

Rigoureus

Het sluiten van de deuren is een rigoureuze maatregel, zo zegt Taheri. “Als bestuur moet je constant schipperen. Je wilt de veiligheid van de bezoekers garanderen, maar ook weer niet de angst aanwakkeren. Nu voelen we ons echter genoodzaakt deze maatregel te nemen. We geven hiermee ook een signaal af.” Taheri benadrukt dat de maatregel een beslissing van de moskee zelf is. “Wij hebben hierover niet met de gemeente Den Haag gesproken.”

De Haagse moskee ontvangt ‘met enige regelmaat’ bedreigingen. “Die zijn altijd per telefoon of mail gericht. Zo nodig doen we aangifte. Gelukkig hebben zich bij ons nog geen incidenten voorgedaan, maar we willen geen risico nemen.” De moskee neemt hiervoor al langer andere veiligheidsmaatregelen. Over welke dit zijn kan Taheri geen mededelingen doen.

Kwartier

In de praktijk komt het erop neer dat de deuren van as-Soennah vijf keer per dag gesloten blijven. “De gebeden duren ongeveer een kwartier. Buiten die tijden zijn de deuren gewoon geopend.” Hoe lang de maatregel van kracht zal blijven, weet Taheri niet. “Dat moet de komende tijd uitwijzen.”

Ook de Essalammoskee in Rotterdam, de Blauwe Moskee in Amsterdam en Moskee Omar Al Farouq in Utrecht sluiten tot nader order de deuren tijdens het gebed. De moskeebesturen hebben gezamenlijk spoedberaad gevoerd, waarop ze tot deze drastische veiligheidsmaatregel zijn gekomen.

Bron: AD.nl

Team al-Yaqeen
31 januari 2017