Voor gastpredikers uit het buitenland dient een werkvergunning te worden aangevraagd. Als moskeeën dat niet doen, lopen zij het risico op een boete van €8.000, zo heeft minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) laten weten. Volgens de moskeeën is de vrijheid van godsdienst in het geding.
De maatregel maakt het erg lastig om goede predikers in te laten vliegen, waarschuwt voorzitter Yahia Bouyafa van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN). Gedurende de Ramadan, die begin juni van start gaat, worden dagelijks lezingen gehouden in moskeeën. Omdat er in Nederland te weinig gekwalificeerde imams zijn, wordt vaak gebruik gemaakt van buitenlandse imams. Die doen dat vrijwillig of tegen een kleine onkostenvergoeding.
Maar dat mag echter niet, zegt Asscher. Zelfs een eenmalige preek in de moskee wordt gezien als werk en daar moet het minimumloon tegenover staan. "Deze wet is bedoeld om werknemers te beschermen. Het geldt voor alle werknemers uit het buitenland, niet alleen voor islamitische predikers", aldus de woordvoerder van Asscher.
De regel geldt al sinds 2009, maar Asscher heeft een brief aan de moskeebesturen gestuurd om ze hieraan te herinneren.
De moskeeënkoepel heeft het vermoeden dat Asscher hiermee onwenselijke bezoeken van zogenoemde haatpredikers wil voorkomen, iets wat door de minister wordt ontkend. Bouyafa: "Hierdoor worden alle goede imams en moskeeën gedupeerd. Maar wie bepaalt of iemand een haatprediker is of niet?"
Maurits Berger, hoogleraar Islam en het Westen aan de Universiteit Leiden, vraagt zich af of dit het juiste instrument is want, zo zegt hij: "…het laten invliegen van geestelijken uit het buitenland is een belangrijk element van de vrijheid van religie, met name als die geestelijkheid in Nederland ontbreekt."
Bron: AD.nl
Team al-Yaqeen
18 mei 2016