Asscher: onderzoek radicalisering deugde niet

2346

Minister Asscher heeft spijt en baalt. Een jaar geleden was hij namelijk diep geschokt doordat Nederlanders met een Turkse achtergrond religieus geweld massaal zouden goedkeuren en intens antisemitisch zouden zijn. Dit zou blijken uit onderzoek van Motivaction.

"Deze uitkomsten schokken en stuiten mij tegen de borst", schreef minister Asscher van Sociale Zaken toentertijd aan de Tweede Kamer. Hij kondigde aan Turkse organisaties te gaan onderzoeken. Het was het begin van de ruzie met zijn partijgenoten Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk, die uiteindelijk de PvdA-fractie in de Tweede Kamer verlieten en verder gingen als nieuwe fractie (DENK).

Het SCP deed het Motivaction-onderzoek grondig over. Al eerder nam Asscher afstand van het Motivaction-onderzoek en trekt zijn handen er nu helemaal vanaf. "In juni bleek al dat de kwaliteit van het Motivaction-onderzoek beneden peil was. Nu blijken ook de bevindingen niet te kloppen. Verreweg het grootste deel van de Turkse en Marokkaanse Nederlanders heeft geen begrip voor religieus geweld of ISIS", aldus Asscher bij de presentatie van het SCP-onderzoek.

Triest

Hij vindt het 'triest' dat de Motivaction-rapportage zo'n grote impact heeft gehad. "Een meisje verzuchtte 'daar gaat mijn stageplek'. Ontzettend unfair. Ik baal dat het wederzijds wantrouwen in Nederland er door is versterkt", zegt Asscher.

Ook toont hij zelfreflectie. "Ik baal ervan dat ik daarin een rol heb gespeeld. Het was heel naar om te merken dat ik plotseling door sommige mensen met wie ik al jaren nauw had samengewerkt, niet meer vertrouwd werd. Dit vervolgonderzoek van het SCP is niet de laatste stap om die klap te herstellen. We moeten ons richten op die kleine groep mensen die Isis en religieus geweld goedkeuren, maar we hoeven en we mogen niet hele groepen mensen wantrouwen."

Bron: Volkskrant.nl

Team al-Yaqeen
17 december 2015