Australiërs steunen moslim landgenoten

3561

Tijdens de gijzeling in een café in Sydney zijn Australiërs massaal in actie gekomen voor moslim landgenoten. Deze voelen zich onveilig door de gijzeling in een café in Sydney. Wie niet over straat durft, kan op Twitter een maatje vinden via #illridewithyou. De hashtag gaat viraal.

De actie ontstond toen de Australische Rachael Jacobs in een trein zag hoe een moslima stiekem haar hoofddoek wilde afdoen, omdat ze zich niet veilig voelde. "Als je je hoofddoek wilt dragen, moet je dat doen. Ik loop met je mee", zei ze tegen de moslima. Sir Tessa zette dat op Twitter met de woorden: "Als je geregeld de bus neemt, religieuze kleding draagt en je niet veilig voelt, rij ik met je mee."

Trending topic op Twitter

De vaak verhaalde woorden #illridewithyou werd wereldwijd trending, constateert de zender ABC. "Dit is mijn Australië. Als moslim is deze hashtag het beste dat vandaag gebeurde. Ik hou van je, Australië", reageert een man. Een vrouw twittert: "Dit is wie we zijn, Australië. Nooit zo trots geweest. #illridewithyou."

Aanstichtster Sir Tessa geeft aan waarom #illridewithyou van belang is. "Het is lastig om hoopvol te zijn als je je zo hulpeloos voelt. #illridewithyou is een kleine daad, maar het kan belangrijk zijn voor iemand. Mijn gedachten gaan uit naar de gijzelaars en naar degene die niet betrokken zijn, maar wel beschuldigd worden. We leven samen in deze wereld. We zijn geen toeschouwers. We zijn niet hulpeloos."

Gewapende man

Een gewapende man heeft in Sydney meerdere mensen gegijzeld gehouden. Hij zou een gesprek met de Australische premier Abbot willen hebben en een IS-vlag. De politie beloofde 'de hele nacht door te werken' en haar uiterste best te doen om de gijzeling te kunnen beëindigen zonder geweld te hoeven gebruiken.

Bron:Ad.nl

Update: Inmiddels is bevestigd dat de gijzeling tot een eind is gekomen. Twee gijzelaars en de gijzelnemer zijn overleden.

 

Team al-Yaqeen
16 december 2014