Bang om naar het vrijdagmiddaggebed te gaan

2670

Bezoekers van de Haagse moskee As-Soennah vragen zich af of zij vrijdag nog wel naar het middaggebed durven. Volgens moskeebestuurder Abdelhamid Taheri zit de schrik er goed in na een dreigbrief aan het adres van de moskee.

As-Soennah heeft, zeker na de aanslagen in Parijs, vaker te maken gehad met bedreigingen. Maar nooit waren zo massaal aangepakt als deze keer.

“Dit kan haast niet van één persoon komen. Ik heb contact gehad met tientallen moskeeën in Nederland. Al deze besturen hebben deze brief ontvangen. Zij maken zich, net als wij, grote zorgen over de veiligheid van hun bezoekers. Zeker na al het geweld tegen azc’s moeten wij deze bedreiging uiterst serieus nemen.”

Duivels
Op de anonieme brief is een groot hakenkruis met adelaar afgebeeld. Deze refereren aan de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Met de tekst: “Binnenkort hoog bezoek varkens!” Met daaronder de mededeling dat de islam ‘een valse en duivelse religie’ zou zijn.

Vele ongeruste moslims bellen de moskee met de vraag of het verstandig is om naar het vrijdagmiddaggebed te komen. Normaal gesproken is het gebedshuis in de Schilderswijk dan tot de nok toe gevuld, met duizenden gelovigen.

Rechts-extremisme
As-Soennah gaat samen met andere moskeeën in de regio aangifte doen bij de politie. Maar Taheri vraagt zich af of dat überhaupt zal helpen.

“Als een kerk of synagoge slachtoffer is van bedreigingen is het land te klein. Maar omdat dit gaat om moslims, gaat men snel over tot de orde van de dag. Ik heb tot nu toe ook nog geen afkeurend geluid vanuit de politiek gehoord. Heel kwalijk. Men heeft het alleen over extremistische moslims, maar dit zijn ook extremisten. Rechts-extremisten.”

De As-Soennah moskee heeft de veiligheidsmaatregelen opgeschroefd. De details daarvan houdt Taheri liever voor zichzelf.

Bron: AD.nl

Team al-Yaqeen
27 februari 2016