BBC correspondent: ‘Een moslimdorp stond in brand’

3500

Ongeveer 164.000 Rohingya moslims zijn naar Bangladesh gevlucht sinds het geweld twee weken geleden uitbarstte. Militairen en Boeddhisten vernietigen dorpen om hen weg te drijven.

De overheid verwerpt dit en geeft te kennen dat mosliminwoners hun eigen dorpen platbranden. BBC Zuidoost Azië correspondent Jonathan Head geeft echter te kennen dat hij een moslim dorp zag dat zojuist in brand was gestoken door Boeddhisten. Hij beschrijft zijn getuigenis als volgt: “Ik ben onderdeel van een groep journalisten die door de overheid van Myanmar is uitgenodigd om de situatie op de grond te bezien. De voorwaarde om tot deze groep te behoren is dat we bij de groep blijven en er niet alleen op uittrekken. Ook worden we gebracht naar plaatsen die de overheid voor ons uitkiest.

Verzoeken om naar andere interessante gebieden te gaan, ook al is dit dichtbij, werden verworpen omdat het onveilig is.

We keerden terug van een bezoek aan het dorp Al le Than Kyaw, ten zuiden van Maungdaw, dat nog rookte. Dit gaf de suggestie dat de huizen onlangs in brand waren gestoken.

De politie gaf aan dat het de mosliminwoners waren die hun eigen huizen in brand staken. Dit ondanks dat de meeste van hen vluchtte nadat militanten van het Arakan Rohingya bevrijdingsleger een politiepost in de stad had aangevallen. Terwijl we daar waren zagen we drie rookpluimen ten noorden en hoorden we sporadisch het vuren van automatische wapens.

Op de terugweg zagen we een grote rookpluim komen uit een groep bomen in een rijstveld. (Gewoonlijk een teken van de aanwezigheid van een dorp).

We stapten uit en snelden over de velden om het te bereiken. We konden de eerste gebouwen van het dorp in brand zien staan. De huizen in dit dorp branden in 20-30 minuten volledig uit. Het was duidelijk dat de brand zojuist was aangestoken.

Toen wij binnen liepen, liep er een groep gespierde jongemannen met manchetes, zwaarden en slingshots naar buiten. We probeerden hen vragen ter stellen maar zij weigerden om gefilmd te worden.

Mijn collega uit Myanmar sprak echter wel met hen buiten de camera’s om en zij gaven aan Rakhine Boeddhisten te zijn. Eén van hen gaf toe de brand te hebben aangestoken en vertelde hulp van de politie te hebben gehad.

Toen we verder (het dorp) binnenliepen zagen we de Madrassa (islamitische school) waarbij het dak zojuist in brand was gestoken. Vlammen raakten het huis aan de overkant. Binnen drie minuten ontstond er een vlammenzee.

Er was niemand anders in het dorp. De mannen die wij zagen waren de daders. Huishoudelijke goederen lagen op het pad bezaaid; kinderspeelgoed, vrouwenkleding. We zagen een lege jerrycan dat rook naar benzine en een andere waarin nog wat benzine zat en op het pad was achtergelaten.

Toen wij wegliepen waren alle verbrande huizen smeulende zwarte ruïnes.”

Bron: BBC.com

Team al-Yaqeen
11 september 2017