Bekeerde joodse trouwt met moslim; joden boos

6012

Het huwelijk van een moslim met een bekeerde Israëlische moslima is zondag sterk verstoord door een aantal manifestanten van het extreemrechtse Lehava. Dit is een organisatie die strijdt tegen de ‘assimilatie van de joden en de gemengde huwelijken’.

Mahmoud en Morel maakten hun huwelijk bekend via Facebook. Lehava kreeg lucht van het gemengde huwelijk en riep op om op de avond van de bruiloft voor de receptiezaal te betogen. Mahmoud probeerde via de rechtbank de manifestatie te verbieden. Deze stond de manifestatie echter toe, op voorwaarde dat die op 200 meter van de zaal zou plaatsvinden. Hierop besloot het koppel lijfwachten in dienst de nemen.

De manifestanten speelden de hele avond een kat-en-muisspelletje met de politie. Zij verwelkomden de genodigden met haatdragende boodschappen en liepen rond met spandoeken als ‘dood aan de Arabieren’ en ‘jullie zullen nooit mijn zus hebben’. Voorstanders van het huwelijk deelden rozen uit en droegen spandoeken met ‘liefde is sterker dan alles’ en ‘joden en moslims weigeren vijanden te zijn’.

Bentzi Gopstein, verantwoordelijke van de organisatie Lehava, reageerde op televisie als volgt: ‘Het is dan wel een huwelijk, maar er valt niets te vieren. Assimilaties (huwelijken tussen joden en niet-joden) zijn een echte plaag.’

Het Israëlische koppel ontmoette elkaar vijf jaar geleden. De vrouw, Morel Malka, is geboren in Israël maar bekeerde zich tot de Islam. Morel en Mahmoud hadden verwacht dat hun huwelijk de spanningen binnen de familie zou opvoeren. Zo weigerde de vader van de bruid naar het huwelijk te komen. Maar dat het hele land in rep en roer zou staan, had het koppel echter niet zien aankomen.

De zaak was veelvuldig onder de aandacht van de lokale media en heeft ook de Israëlische president Reuven Rivlin weten te bereiken. Hij uitte zijn bezorgdheid over de manifestatie en gaf te kennen dat de betogers de grenzen van het aanvaardbare hebben overschreden.

Bron: Nieuwsblad.be

Team al-Yaqeen
27 augustus 2014