België gaat Palestina erkennen

3576

De Belgische regeringspartijen zijn voornemens Palestina officieel als staat te erkennen. Daarover hebben de regeringspartijen een akkoord gesloten, aldus de Franstalige krant Le Soir woensdag.

Spoedig zal er in het parlement een resolutie worden ingediend waarin de regering wordt opgeroepen om Palestina als onafhankelijke staat te erkennen.

Le Soir meldt dat de vier regeringspartijen vervolgens "op een geschikt moment tot erkenning overgaan". Wanneer dit zal plaatsvinden is nog onduidelijk, maar dat zal volgens regeringsbronnen niet al te lang duren.

Eind oktober erkende Zweden als eerste West-Europese land Palestina als staat. Dinsdag stemde de Franse Tweede Kamer voor erkenning. Echter gaat het slechts om een symbolische en niet-bindende verklaring. Dat gebeurde eerder ook in de parlementen van Groot-Brittannië, Ierland en Spanje.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, liet eind november weten dat de erkenning van Palestina "nu niet aan de orde is" en dat dit op een "strategisch moment" dient te gebeuren. Wel wil het kabinet erkenning mogelijk maken, maar slechts als dit "bijdraagt aan het vredesproces".

Kamerleden van onder meer D66 en de PvdA zeiden eerder "geen moeite" te zullen hebben met de erkenning van Palestina als onafhankelijke staat.

Bron: Nu.nl

Team al-Yaqeen
3 december 2014